Нови неизвестни около помилванията

Следите на 85 души от освободените с указ на Марин се губят

Следите на 85 души от освободените с указ на Марин се губят

Следите на 85 престъпници, помилвани от бившия вицепрезидент Ангел Марин, се губят и за тях няма никаква информация в правосъдното министерство, съобщи БГНЕС.

Според справка на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), с която агенцията разполага, помилваните с указ на вицепрезидента са 448 души. В официално оповестената и публикувана от администрацията на президента информация обаче помилваните са 529.

За 85 престъпници липсва информация и в ГДИН, и в Министерството на правосъдието. Така те са били помилвани, без да преминат през дирекцията и ведомството, които отговарят за затворите в България.

По закон вицепрезидентът помилва с указ, а изпълнението се възлага на правосъдния министър. Ако някой е запознат с тези случаи, това са Марин и правосъдния министър по това време Маргарита Попова.

От правосъдното министерство съобщиха неофициално, че има случаи, в които Марин е помилвал с един указ повече от един осъден. По неофициална информация на Mediapool по веригата на помилванията има административни нарушения, а запознати с казуса обвиняват за тях президентството. Случаят тепърва ще се изяснява от парламентарната комисия за помилванията, която се води от лидера на РЗС Яне Янев.

Според информацията на правосъдното министерство за периода на мандата си от 22.01.2002 г. до 22.01.2012 г. от помилваните с указ 448 престъпници, 77 е трябвало да бъдат незабавно освободени – веднага след пристигането на вицепрезидентския указ. Това са тези, които са помилвани с остатъка от наложеното им от съда наказания.

13 от тях са извършили след това ново престъпление и са влезли пак в затвора. 373 са помилваните с част от наложеното им наказание.

Близо една трета от затворниците, получили милостта на Марин, или 197 престъпници е трябвало да лежат в затвора между 11 и 19 години. Следващата по големина група осъдени, които Ангел Марин помилвал, е трябвало да лежат в затвора от 1 до 10 години.

Само 14 е трябвало да лежат в затвора от 3 месеца до 1 година.

Близо три пъти повече, или 39 обаче, са били тези с присъда над 20 години затвор.

Двама от помилваните затворници са излежавали присъда от 30 години затвор. Има и трима, които са извършили такива престъпления, че съдът е отсъдил да лежат в затвора съответно по 24, 25 и 27 години.

За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството.

Преди ден вицепрезидентът Маргарита Попова даде заявка, че рядко ще използва възможността за помилване, ще се съобразява с мнението на експертите, детайлно ще проучва всеки конкретен случай и ще осигури възможната прозрачност на решенията си.

Попова съобщи, че до момента вече са разгледани 80 молби за помилвания, като нито една от тях не е уважена. 380 молби все още не са разгледани и за това комисията ще заседава по-често.

Споделяне

Още по темата

Още от България