Следизборно предоговаряне на отношенията между ГЕРБ и РБ прогнозира политолог

Антоний Гълъбов

Предоговаряне на позициите между ГЕРБ и Реформаторксия блок след местните избори на 25 октомври прогнозира политологът Антоний Гълъбов пред БНР.

В четвъртък той обясни, че "няма съмнение, че отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок са трудни". "Големият въпрос е доколко те са трудни заради принципни позиции, или са затруднени заради съществуващата конюнктура. Според мен след местните избори, когато се види реалното тегло на всяка една от двете политически формации, ще настъпи някакъв момент за ново предоговаряне", каза той.

Политологът обясни, че резултатите от местните избори ще бъдат използвани за масирано оказване на натиск върху мнозинството, защото управляваща коалиция е сложно съставена и поддържа ритъм благодарение на плаващите мнозинства в парламента.

Според него кампанията за изборите за кметове и общински съветници на 25 октомври не е фокусирана, а политиците нямат смислено отношение към местната власт.

"За всички тези години българският политически елит не се научи какъв е дневният ред на местната власт. За съжаление в момента единствената тема, по която нещо върви като предизборни дебати, е свързана с реализирането на европейските средства", каза Антоний Гълъбов. По думите му начинът, по който се планират европейските програми, в голяма степен не отговаря на нуждите по места. В резултат има странно реализирани проекти, например малки общини със спортни съоръжения, при положение че имат много по-важни цели.

"Няма цялостна национална политика, която да насърчи развитието на местната власт. Това е много тежка диагноза за качеството на управление на България и това не е проблем само на едно или друго правителство", изтъкна политологът.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?