Следовател по делото за Маргините посредничил за дълг между свидетели

Следовател по делото за Маргините посредничил за дълг между свидетели

Следователят по делото срещу Красимир и Николай Маринови (братята Маргини) посредничил между свързания с ТИМ бизнесмен Никола Дамянов и негов бизнес партньор за уреждане на дълг от 215 000 британски паунда по време на разследването. Това разказа свидетелят по делото Петър Попов, длъжник на Дамянов, по време на процеса срещу Маргините в четвъртък.

На предишното дело през септември стана ясно, че двама генерали от МВР, следовател и полицай са предупреждавали предполагаемите мишени на Маргините за готвени срещу тях атентати.

В четвъртък Петър Попов свидетелства в полза на братята Маргини, смятани за основни фигури в бившата силова групировка СИК, и обвинени в заговор за убийството на о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и покойния Иван Тодоров – Доктора.

Обвинението твърди, че дълг от 400 хил. евро на Маргините към Никола Дамянов е мотивът е на двамата братя да планират убийството му.

Попов, който от 14 години живее в Лондон и оттам движи бизнеса си, отрече да познава Маргините и да им е поръчвал убийството на Дамянов. Призна обаче, че познава Румен Николов-Пашата, друга видна фигура от СИК.

Свидетелят потвърди за заетите от Никола Дамянов 215 000 британски пауна, за които бизнесмена от ТИМ разказа на предишното съдебно заседание.

По този повод Дамянов заяви пред съда, че това е единственият му неуреден финансов проблем.

Първоначално Попов взел от Дамянов 215 хиляди паунда, които трябвало да върне с лихва 100 хиляди паунда. Впоследствие обаче, тъй като сделката, която касаела доставка на противогази в Ирак не се осъществила, Попов се забавил с връщането на парите и така се наложило да подпише втори запис на заповед за 400 хиляди паунда.

Докато чакал парите си, Никола Дамянов отказвал да се съгласи с обясненията, че сделка не е имало, защото бил подведен от други лица, че въпреки всичко Попов е осъществил сделката.

Благодарни на следователя Цветанов

Изненадващо развръзката на тази история започнала, когато Дамянов бил извикан в националното следствие, за да свидетелства по случая с Маргините. Там той разказал за случая с Попов, който след това го посетил и започнал да си връща дължимия заем и вече бил върнал по-голямата част от него.

Попов разказа, че следователят по делото срещу Маргините, Андрей Цветанов от Националната следствена служба, посредничил между него и Дамянов за плащане на парите, за което и двамата му благодарили.

Mediapool успя да открие следователя Цветанов, който заяви, че може да разкрие всичко, но само след като ръководството на НСлС му позволи.

“Най-добре да питате Дамянов дали съм посредничел между двамата. На този етап нито мога да потвърдя, нито да отрека тази информация”, заяви пред Mediapool Цветанов.

От НСлС съобщиха, че в момента следователят е в отпуск и трябва да се върне на работа в понеделник.

Петър Попов заяви, че никога не е искал да уреди дълга с незаконни средства, както и че не е поръчвал убийството на Никола Дамянов. Запитан бил ли е служител на МВР, той отказа да отговори.

Румен Николов - Пашата, който бе призован по делото, не се яви, защото е нередовно призован.

Попов разказа, че се запознал с Пашата случайно, когато видял на тенискорта луксозна кола и се пошегувал, че може да ѝ сложи проследяващо устройство. По това той консултирал производители на специални разузнавателни средства. Собственик на автомобила бил Пашата, който се заинтересувал от Попов и го поканил в офиса си на среща. Според Попов обаче до сделка не се стигнало.

Освен Красимир Маринов и брат му Николай, обвиняеми в същия процес са братята Светлин и Иво Карагеоргиеви, Бисер Илиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов. Делото се гледа в Софийски градски съд при закрити врата и изключителни мерки за сигурност.

Съдът не позволи пускане на Големия Маргин от ареста 

Според вещото лице по делото д-р Васил Каракостов, Големия Маргин трябва в “кратки срокове” да бъде опериран от дискова херния.

Операцията може да бъде извършена само в три специализирани болници, но не и в тази на затвора. По думите на Каракостов след това пациентите се изпращат на санаториум в Павел Баня.

На базата на тези изводи защитата на Красимир Маринов поиска промяна в мярката му за неотклонение, за да бъде приет за лечение. Съдът обаче отхвърли искането с мотива, че хроничното заболяване на Маринов не е настъпило в условията на ареста. Операцията не е спешна и животоспасяваща, постанови СГС, чието решение подлежи на обжалване в Софийския апелативен съд.

В четвъртък стана известно, че подсъдимият си наел още един адвокат – Емилия Недева от Пловдив, която има опит с дела в Европейския съд в Страсбург. Там Големия Маргин можел да съди държавата, защото в предварителния арест, където се намира от една година, му е отказано да бъде лекуван от редица заболявания, от които страдал.

Защитеният свидетел Велин Добрев е емоционално здрав

Защитеният свидетел в делото срещу братята Маргини Велин Добрев е емоционално и психически здрав, душевно богат, организиран човек с над средна способност да възприема света около себе си. Като такъв той може и да лъже, за да постигне определена цел, гласи тройната съдебна експертиза, която бе разгледана по време на процеса в четвъртък.

Велин Добрев, бивш член на групата на Маргините, е ключовият свидетел, на чиито самопризнания се крепи обвинението срещу Маргините и съратниците им.

Според защитата на обвиняемите, Добрев е патологичен лъжец, който под въздействието на хероинов глад е готов да каже каквото му се внуши.

Пробите от взетата урина и кръв от Добрев са показали, че към момента на изследването -15.08.2006 г. - той не е взимал наркотици.

Изследванията обаче нито могат да потвърдят, нито да отрекат твърденията, че той е вземал наркотици преди това, тъй като методът на изследване не позволявал това.

Експертите начело с д-р Борис Щърбанов заявиха, че при Велин Добрев няма болестни отклонения, които да будят определени фантазни състояния.

“Наивно е да се търси в случая болестна склонност към фантазия. В подобен процес може да издържи само човек, който изключително добре е обмислил това, което казва и е напълно здрава психически”, добави Щърбанов.

Д-р Щърбанов нашумя след като председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров разпространи сред медиите фалшивата психиатрична експертиза на бившия главен прокурор Никола Филчев.

По филчевата “жълта книжка” стоеше името и печата именно на д-р Щърбанов, но той тогава отрече да е изготвял подобен документ и го обяви за фалшив.

Споделяне

Още по темата

Още от България