Следовател връчи публично призовка на Сидеров

Следовател връчи публично призовка на Сидеров

По време на пресконференция, в присъствието на журналисти, камери и микрофони представител на Националната следствена служба (НСлС) връчи призовка на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В четвъртък той трябва да се яви в следствието, за да му бъде повдигнато обвинение за инцидента на автомагистрала "Тракия" на 7 април м.г.

Красимир Георгиев от НСлС, който връчи лично призовката в сряда, обясни, че са решили да подходят по този зрелищен начин, тъй като досега Сидеров бил търсен многократно, но това не дало резултат. Специално по това дело той бил правил опити да го призове два пъти.

След като адвокатът му Марин Марковски се запозна с призовката, Сидеров я подписа пред журналистите. Той посочи, че призовката е подписана от следователя Емил Иванов, на когото иска отвод, тъй като дава интервюта в медиите и говори, че лидерът на “Атака” е извършил престъпление.

От август не могат да намерят Сидеров да връчат призовката и когато той обяви, че не е редовно призован, изпращат призовкар да бъде осветен от прожекторите да връчи призовката, коментира адвокат Марковски. Тя е редовна, но това не променя беззаконията, които са извършени до този момент, допълни той.

Близо час Волен Сидеров обясняваше на журналистите как на практика от инцидента миналата година до днес той не е бил редовно призован, а срещу него се е води разследване без негово знание.

Лидерът на “Атака” съобщи, че е подал молба до НСлС за проверка и издаване на удостоверение дали е следствен. Според отговора на НСлС към момента на издаване на удостоверението - 6 февруари, срещу Волен Сидеров няма повдигнато обвинение, но в същото време пише, че има прокурорска преписка от Софийската градска прокуратура и е образувано производство на 15 август 2006 г. за лъжесвидетелстване и лично укривателстване.

Според Марин Марковски има нарушаване на човешките права на неговия клиент.

Красимир Георгиев каза, че според закона призоваването може да бъде и чрез работодателя, и в случая това е председателят на Народното събрание Георги Пирински (БСП). Има заповед на главния секретар на парламента, според която секретарите на парламентарните групи са длъжни да приемат и предават призовките на депутатите от съда и следствието, каза Георгиев.

Сидеров използва случая, за да повтори, че правосъдната система в България е "доста прогнила и доста порочна, която позволява двойни стандарти".

До дни се очаква да бъде активиран сайт www.proces-siderov.com, където ще бъде публикувана фактологията за инцидента на магистрала "Тракия" и разследването, съобщи лидерът на “Атака”.

Миналата година шофьорът на Сидеров е нанесъл побой на водача на автомобил, който засякъл през нощта колата на лидера на “Атака”. Сидеров твърди, че е имало опит за покушение срещу него. Шофьорът на Сидеров и бившият му заместник Павел Чернев първоначално дадоха лъжливи показания за инцидента, а после се обърнаха срещу Сидеров и казаха, че той ги накарал да укрият истината, както и да се нанесе побой на шофьора на другата кола.

Споделяне

Още от България