Следователи разкритикуваха Цацаров, Сарафов и партията на Кунева

Камарата на следователите в България остро разкритикува в сряда поведението на двамата кандидати за главен прокурор Сотир Цацаров и Борислав Сарафов, както и партията на Меглена Кунева "България за гражданите", става ясно от декларация, разпространена от "Фокус".

Повод за недоволството са плановете за бъдещи структурни промени в следствието, които бяха декларирани напоследък.

"В свои интервюта кандидатите за главен прокурор – господата Сотир Цацаров и Борислав Сарафов изразиха становища, свързани с налагането на нови кадрови и финансови ограничения върху следствието. Бяха посочени и някои неточни данни за натовареността на следователите. Нещо повече, политическа партия „България на гражданите”, домогваща се до властта, обяви намерението си да ликвидира изцяло следствието въпреки конституционните пречки за това", възмущава се съсловната организация на разследващите магистрати.

В своята декларация следователите категорично заявяват, че "ще се противопоставят категорично на всички опити за пореден път да бъдат превърнати в изкупителна жертва на поредните псевдореформи в съдебната система".

Уточняват и, че практиката недвусмислено е показала, че "ударите върху следствието в крайна сметка дестабилизират досъдебното производство като цяло. Изходът от създалото се положение е в това следователите да бъдат достатъчно натоварени".

Според вече публикуваните в сайта на ВСС концепции на Цацаров и Сарафов двамата имат намерение да инициират поредното структурно разместване в следствието, ако оглавят държавното обвинение. Единствено техният опонент в надпреварата – зам.-главният прокурор Галина Тонева няма такива идеи, като тя си поставя за цел единствено повишаването на натовареността на разследващите.

От "България за гражданите" уточниха пред Mediapool, че идеите им за промени в структурата на следствието са все още в работен порядък и са отворени за обсъждане с всички желаещи, включително съсловни и неправителствени организации. Допълниха и, че настоящите управляващи от ГЕРБ не са предприели никаква реална съдебна реформа, като единствената им цел е да подчинят магистратите, което са напът да направят окончателно чрез предстоящия избор на нов главен прокурор.

Според съмишлениците на Кунева е много важно правосъдието да работе в полза на гражданите и да бъде възстановена репутацията му пред обществото и Европейската комисия. Дори и чрез промени в конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България