Следователите сравниха Овчаров с Оруел, той обвини шефа им за подкупи

Задочната битка между директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) продължи и в четвъртък, когато следователите излязоха с декларация в защита на шефа и институцията си, а министърът час и десет минути даваше обяснения в Софийската градска прокуратура.

Отправените публични обвинения срещу Александров от представители на съдебната и изпълнителната власт са “грубо уронване на престижа на институцията в лицето на нейния ръководител”, заявиха в декларация административните ръководители, следователите и служителите в следствени служби в страната.

"Намираме тона, съдържанието и отношението в подобни изказвания като несъвместими с авторитета и достойнството на държавните институции, а политическият привкус на конфликта за нас е недопустим. В страна членка на ЕС обвинения в духа на Джордж Оруел, отправени от член на кабинета към висш магистрат, са тревожен сигнал за нивото на политическата култура в държавата", се казва в декларацията.  

Според следователите атаката срещу Ангел Александров е недостойна и представлява опит за грубо компрометиране на труда им.

Александров иска да “прибере” пари от “Булгартабак”

Не става дума за политическа игра, а за чисто криминална, коментира министър Овчаров на излизане от Софийска градска прокуратура.

”Лошото е, че Ангел Александров е шеф на НСлС. Аз не очаквам той да ми се извини, но очаквам да се извини поне на служителите си, защото той излага една от най-важните служби в България”, каза Овчаров.

Той допълни, че става дума “за разпадане на държавността” и че Александров използва властта на институцията си “за користни цели”.

Министърът отрече да е подготвена схема за скрита приватизация на “Булгартабак”. Запитан защо е искал от шефа на следствието информация за изпълнителния директор на холдинга Христо Лачев, Овчаров отговори: “Тъй като Ангел Александров на няколко срещи публично ми заявява, че Лачев трябва да бъде освободен, аз му казах, че все пак трябва да ми каже някаква причина и да ми даде аргументи за това”.

Всичко, което ми предостави следствието, бе папка с ксерокопия на договори на “Булгартабак” с модна агенция, която, според Александров, имала договор с “Булгартабак”, твърди Овчаров. Според него обаче това не е вярно.

“Ангел Александров има користни цели, иска да спечели пари. Очевидно някой му е създал илюзията, че “Булгартабак” има много пари и той трябва да ги прибере”, заяви Овчаров и допълни, че има достатъчно доказателства за това.

Самият Лачев заявява пред в. “Труд”, че Ангел Александров му искал по 150 000 лв. на месец, че лобирал за фирми, които да извършват ремонти в “Булгартабак” и посредничил между него и зам.-министъра на бедствията и авариите от ДПС Дилян Пеевски, който настоявал негов човек да оглави цигарената фабрика в София.

Лачев обаче е на мнение, че действията на Пеевски и Александров нямат нищо общо с ДПС. Румен Овчаров също се застрахова, че между ДПС и БСП няма конфликт.

Овчаров ме заплашваше заради “Фронтиер”

В същото време директорът на НСлС продължи с медийните си изяви, като в четвъртък обясни пред Нова телевизия, че Овчаров го заплашвал заради шефа на “Фронтиер” Красимир Георгиев, чието име не трябвало да излиза по делата за “Топлофикация-София”.

“При него (Овчаров) беше попаднала информация, касаеща дейността на въпросното лице Красимир Георгиев за един от аспектите на разследванията, и той директно ми зададе въпроса защо се занимаваме с това лице”, каза Александров. “Лично ми постави въпроса в един по-императивен и заплашителен тон кога ще престанем аз и моите следователи да се занимаваме с тази тема”, допълни той.

Александров припомни, че атаката срещу него започна миналата седмица, когато поиска дисциплинарно уволнение на следователката Татяна Шарланджиева, за която имало данни, че изнася информация по делото на свидетеля Красимир Георгиев.

Георгиев, известен като близък на министър Овчаров, има съвместна фирма с майката на разследвания за източване на столичната топлофикация Валентин Димитров.

“Въпросното лице Р.Овч. ме предупреди индиректно, че ще започват пресконференции, акцентира върху тази дума пресконференции, изявления, на които ще бъдат разказани компромати...”, отбеляза Александров, като използва инициалите на министъра, цитирани в писмо на Димитров от ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България