Следователят по делото "КТБ" зае мястото на Петьо Еврото в столичното следствие

Следователят, работещ по разследването за източването на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) – Иван Иванов, е назначен от градския прокурор Христо Динев за ръководител на столичното следствие, съобщава "Дневник", позовавайки се на свои източници.

Предшественикът му Петьо Петров, известен с прозвището "Еврото", напусна поста, след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го посочи в началото на февруари като извършител на провокация към подкуп по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Петров бе основен свидетел в процеса, по който тримата подсъдими бяха оправдани и от трите съдебни инстанции.

В деня на излизане на решението, Петков подаде оставка и излезе в отпуск. Той призова да бъде извършена проверка по случая и на действията на всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура. Не е известно дали има резултати от тази проверка.

ВСС обаче така и не освободи Петров като следовател. За предложението, направено от главния прокурор Сотир Цацаров, гласуваха едва 12 души при необходими минимум 13 гласа. Основният аргумент – да остане възможността на Петров да бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?