Следствието обяви убийството на Политковская за разкрито

Следствието обяви убийството на Политковская за разкрито

Убийството на Анна Политковская е разкрито, извършителят е задържан, имаме предположения за поръчителите на разстрела. Това заявява главният следовател по делото за убийството на журналистката Петрос Гарибян в интервю за „Новая газета”, публикувано в понеделник.  Преди ден, когато се навърши една година от смъртта на един от най-яростните критици на президента Путин, правозащитни организации поискаха в писмо до главния прокурор на Русия Юрий Чайка разследването да бъде ускорено.    

Следователят Гарибян уточнява обаче, че предстои разкриването на  цялата верига – от поръчителя до извършителя и събирането на неопровержими доказателства за вината им. До момента  за убийството на Политковская  са повдигнати обвинения на единайсет души, а десет са арестувани. По думите на водещия разследването списъкът остава отворен. „На килъра засега не сме повдигнали обвинения, но знаем кой е той”, добавя Гарибян пред „Новая газета”, където работеше Политковская..

Попитан може ли да се каже, че арестуваните са непосредствените организатори и извършители на убийството, следователят казва: „Що се отнася до извършителите – да. Ако под организатори имате предвид онези, които са координирали действията на извършителите, свързвали са различните звена от престъпната верига – също да. В момента целенасочено работим върху посредниците и организаторите. Що се отнася до поръчителите, имаме любопитни предположения, така да кажем. Няма да кажем нищо повече”.

Правоохранителните органи на Русия досега са обявили имената на двама заподозрени в съучастие в убийството на журналистката – чеченецът Шамил Бураев и сътрудника на московското бюро на Федералната служба за сигурност Павел Рягузов, който според следствената версия предал на престъпниците информация за движението на Политковская.

Водещите версии за разстрела се две. Едната е свързана с журналистическата работа на Политковская,  другата – с политически мотиви. Приживе тя бе известна с критичните си материали за политиката на Путин в Чечня и Северен Кавказ. Корупцията в армията също бе сред нейните основни теми.

Според Гарибян обаче двете версии са свързани. Той припомни, че следствието тръгна със шест версии и отбеляза, че е необходимо да бъдат проверени всички те, за да не се окаже, че после следствието трябва да се връща към версия, която е била изоставена.

Основната работа по делото започна след първите арести на 15 август, законността на задържанията бе потвърдена през септември. Започват разпити и очни ставки. Едва сега излязохме на прав път и не трябва да се бърза, продължава Гарибян. По думите му  освободените по-рано от ареста двама заподозрени по делото не са свързани с  убийството на Политковска, "макар че не са чисти като сълза пред закона".

"Новая газета" започна собствено разследване на убийството и възнамерява да представи доклад пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Споделяне

Още от Свят