Следствието предаде на Филчев 30 корумпирани магистрати

Шефът на Национална следствена служба (НСлС) Ангел Александров е предал на главния прокурор Никола Филчев данни за 30 корумпирани магистрати.

“Предадох списъка на Филчев в сряда вечерта. Това са данни за извършени корупционни практики за 30 съдии, прокурори и следователи. За съжаление преобладават следователите. По тези случаи има и образувани предварителни следствия срещу съдии, прокурори и следователи. Отделно от това има и сигнали до Върховна касационна прокуратура за корупционни прояви на магистрати”, съобщи Александров в четвъртък пред репортери.

Данните са за магистрати до окръжно ниво. На този етап няма информация за корумпирани лица от ВКП или Националното следствие. Списъкът е с хора, заподозрени в корупция през последните три години.

“Всичко това ме смущава, но ме изненадва”, заяви още шефът на следствието.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви преди ден, че в четвъртък и МВР ще даде подобен списък на прокуратурата.

Преди седмица Филчев обяви, че иска в тридневен срок МВР и финансовото разузнаване да му изпратят всички данни, с които разполагат за корупция и нерегламентирани контакти на прокурори, съдии и следователи.

Директорът на Столична следствена служба Петко Петков съобщи, че 6 от неговите подчинени са разследвани за корупция. Срещу трима са образувани съдебни производства, двама са със задвижени процедури за дисциплинарни наказания във Висшия съдебен съвет, а за един още се проверява информацията. Петков обаче заяви, че не знае дали тези хора са попаднали в списъка, даден на главния прокурор.

“Аз лично нямам притеснението да обявявам хората, които нямат морал, да изпълняват тази професия. Правим всичко по силите ми, за да се изчистим от тези хора и заради което службата заслужава похвала, а не обратното”, заяви Петков.

По думите му и в момента се извършват проверки на хора, които на този етап не са попаднали в списъка.

Проверки текат ежедневно, но за някои следователи няма достатъчно информация, за да се предадат имената на прокуратурата, добави шефът на столичното следствие.

Той заяви, че при подадените сигнали за корупция не са съобщени конкретни суми.

Суми се обсъждат само между колеги, но когато официално се подава сигнал, за съжаление, суми не се споменават. Като цяло обществото не използва новооткрития телефон за корупция нито пък пощенските кутии, а се използват старите начини – някой казал на друг, пък той после предал на нас. Това не прави чест на обществото като цяло, каза още Петков.

Споделяне

Още от България