Следствието разпита Елена Костова по дело срещу фондация "Бъдеще за България"

Елена Костова, съпруга на бившия премиер Иван Костов, се яви днес в сградата на столичната следствена служба за дело срещу ръководената от нея фондация "Бъдеще за България". Тя е била разпитана като свидетел по дело, образувано срещу длъжностни лица от фондацията за укриване на данъци.

След около един час престой в столичното следствие Елена Костова каза, цитирана от БНР, че е давала показания по следствено дело.

Следствието е държавен орган и има право да проверяват, всеки е длъжен да дава показания, добави тя.

На 15 декември м.г. беше образувано следствено дело срещу длъжностни лица от фондацията на Елена Костова, според което са налице достатъчно доказателства, че Костова и екипът ѝ през времето от края на 1996 година до 2002 г. са сключвали договори между фондацията и фирми за стопанска дейност, които не са отчетени съвестно и така са спестени данъци.

Според информация в пресата документите са били подписвани от различни длъжностни лица от фондацията, сред които и съпругата на бившия министър-председател.

По указание на прокуратурата, следствието трябва да установи дали са извършени престъпления по членове 255, 256, 257 от Наказателния кодекс - за избягване на плащане на данъци в големи размери, за невярна данъчна декларация, водене или ползване на счетоводни документи с невярно съдържание, укрити данъци в особено големи размери - над 12 000 лева.

Следственото дело трябва да установи и дали чрез фондацията не е извършвано пране на пари.

Споделяне

Още от България