Следването по медицина поскъпва двойно

От тази година първокурсниците, които ще следват медицина и фармация, ще плащат двойно по-високи такси. Досега обучението струваше 355 лева годишно, а от есента то ще е 768 лева. Това реши кабинетът в четвъртък, като прие постановлението за университетските такси за следващата учебна година, въпреки че то не бе включено в официално обявения дневен ред на правителственото заседание.

Най-малко за образованието си ще дават бъдещите студенти по педагогика – 200 лева, което е с 18 лева по-малко от миналата година.

По думите на просветния министър Даниел Вълчев, увеличенията на таксите за останалите студенти са незначителни.

Както стана ясно преди няколко седмици, тази година университетите ще могат да приемат с 10 хил. души повече.

Според Вълчев обаче едва половината от допълнителния прием ще бъде усвоен, тъй като кандидатстващите младежи ще са по-малко от свободните места.

Тази година първокурсниците ще бъдат над 52 хил. души, тъй като университетите получиха право да приемат студенти до една четвърт от свободния си капацитет.

Това ще доведе до реална конкуренция между висшите училища, а студентите няма да предпочитат незаконни или съмнителни университети, коментира Вълчев.

Софийският университет може да приеме с 6700 студенти повече, а УНСС – над 600 студенти. Великотърновският университет и Медицинският университет в София са надхвърлили капацитета си и тази година приемът ще бъде като миналогодишния, припомни Вълчев.

Увеличението на приема и размера на таксите стана възможно след като преди две седмици Народното събрание одобри промените в Закона за висшето образование.

Депутатите обаче отразяха предложения на Вълчев за либерализиране на университетските такси. Просветният министър настояваше висшите училища сами да определят такси си и да приемат студенти до позволения им таван.

Предложенията срещнаха най-остра съпротива от страна на левицата и в крайна сметка парламентът запази сегашното положение – размерът да таксите се одобрява от Министерски съвет по предложение на ВУЗ-овете.

Частична остана и промяна по отношение на по-големия прием в университетите. Това ще става на няколко етапа през следващите четири години.  

Споделяне

Още от България