Следваща пандемия може да е по-смъртоносна от Covid

Следваща пандемия може да е по-смъртоносна от Covid

Бъдещи пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата Covid криза, предупреди един от създателите на ваксината на Oxford-AstraZeneca проф. Сара Гилбърт, цитирана от BBC.

"Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни. Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да е по-заразен, по-смъртоносен, или и двете", коментира тя.

По думите ѝ трябва да се осигури по-голямо финансиране за готовност при пандемия, за да не бъде изгубен постигнатия напредък.

"Не можем да допуснем ситуация, в която да сме преминали през всичко, през което сме преминали, и след това да установим, че заради огромните икономически загуби, които претърпяхме, няма финансиране за готовност при пандемия“, посочи тя.

"Напредъкът, който имаме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени", категорична е тя.

Гилбърт също така предупреди, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни срещу варианта Омикрон.

Тя допълни, че хората трябва да бъдат предпазливи, докато не се разбере повече за него.

Гилбърт, обаче, уточни, че намалената защита срещу инфекции и леки заболявания не означава непременно намалена защита срещу тежки заболявания и смърт.

Тя също така призова бързият напредък, наблюдаван при доставките на ваксини и лекарства по време на пандемията, да стане норма. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?