Следващата седмица Катрин Аштън и Кристалина Георгиева ще бъдат в Хаити

Външният министър на ЕС Катрин Аштън и еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева ще посетят Хаити в сряда и четвъртък, 3 и 4 март, предаде Франс прес в петък, като цитира говорител на Европейската комисия.

Аштън ще се запознае на място с опустошенията от земетресението на 12 януари и ще има срещи с президента, министър-председателя и министъра на икономиката на Хаити.

"Трябва да съставим нещо като План Маршал за Хаити", каза неотдавна Аштън. С Плана Маршал Съединените щати оказаха масирана финансова помощ на Европа, за да се възстанови след Втората световна война.

Европейският съюз предвижда за Хаити 609 милиона евро (от бюджета на общността и от националните бюджети). 309 милиона евро са хуманитарна помощ, останалите са предназначени за възстановяване.

След земетресението Катрин Аштън бе силно критикувана, че не е посетила Хаити. Тя отвърна, че не се стреми да бъде по първите страници на вестниците и иска да остави хуманитарните организации да си свършат работата, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят