Следващата среща за Сирия във виенски формат може да бъде в Ню Йорк

Постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър

Следващата среща на световните и регионалните сили във виенски формат за уреждането на сирийската криза може да се състои в Ню Йорк в средата на декември, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитирайки дипломати в централата на ООН. Споменава се дори датата 18 декември.

Дипломатите обаче правят уговорката, че на новата сбирка за Сирия може да попречи напрежението между Русия и Турция, ако то не спадне дотогава. Един от тях казва, че съгласуването на въпросите по организацията на срещата и контактите между нейните участници вече е в ход.

Според дипломатите, ако преговорите се състоят, то това ще е свидетелство, че търканията между Русия и Турция не са свели до нула шансовете да се използва появилият се неотдавна (в процеса на консултациите) импулс", пише вестникът. Авторът добавя, че президентът Барак Обама се е срещнал с лидерите на двете страни - Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Париж, явно опитвайки се да притъпи внезапно разразилия се остър конфликт между тях след свалянето на руския самолет над Сирия от турските ВВС.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър, която през декември председателства Съвета за сигурност, каза вчера, че Вашингтон се стреми към провеждането на такава среща във виенски формат, но не уточни, кога и къде. Според нея САЩ "са готови да разгледат поредица от възможни места за провеждането ѝ, сред които е и Ню Йорк", посочва вестникът.

Пауър отбеляза още, че членовете на Съвета за сигурност работят над руски проект за резолюция, насочена към прекратяване на финансирането на терористичната групировка "Ислямска държава". Тя констатира, че възгледите на САЩ и Русия по този въпрос частично съвпадат. "А където има обща цел, там има и надежда", подчерта Пауър, цитирана от "Ню Йорк таймс".

Пред свикването на новата среща обаче имало и няколко други препятствия. Световните сили, съгласили се да преговарят, все още не са се разбрали за бъдещето на сирийския президент Башар Асад. Още бил открит и въпросът кои сирийски опозиционни групи могат да участват в мирния процес.

Саудитска Арабия се очаква да събере представители на сирийските опозиционни групи на среща в Рияд в близките дни, като целта е да се състави списък. В него няма да бъдат "Ислямска държава", нито Фронтът "Ан Нусра" - двете забранени терористични групи. Към забранените може да бъдат присъединени и други, за което настоява Москва. Водеща роля в съставянето на списъка имала Йордания, пише "Ню Йорк таймс". Съгласно договорката от Виена посредникът на ООН Стафан де Мистура пък бил натоварен със задачата да организира разговори между враждуващите страни в Сирия до 1 януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?