Следващите избори за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май догодина

Следващите избори за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май догодина

Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май догодина, реши в сряда Европейският парламент. Предложението за датите бе направено от Съвета на ЕС. Очаква се Съветът да утвърди окончателно този график до юни.

 

ЕП отбелязва, че според законодателството от 1976 г. изборите трябва да се състоят между четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни, в съответствие с датите, на които са се състояли първите преки избори (четвъртък 9 юни до неделя, 12 юни 1979 г.).

Съветът има правото да предложи нови дати, съгласувано с ЕП, се отбелязва в съобщението, цитирано от БТА.

 

Предвижда се след изборите догодина евродепутатите да бъдат 705, вместо 751, както досега, заради напускането на Великобритания. Занапред България и още 12 държави ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави ще получат допълнителни места.

Най-облагодетелствани от промените са Испания и Франция, които получават по пет допълнителни места в ЕП. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един нарастват мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия получава още две места, съобразно решение на ЕП от февруари.

Според договора за ЕС броят на евродепутатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 представители.

 

В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати. По силата на февруарското решение 46 от британските мандати ще бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към ЕС занапред.

Споделяне

Още от Европа