Следващите управляващи ще довършват и единната информационна система срещу престъпността

Единната информационна система за противодействие на престъпността е в процес на внедряване, като приключването на първия етап е планирано за края на март 2005 година. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Антон Станков. Той припомни, че става въпрос за междуведомствена система, която ще функционира в единодействие с ведомствените системи, осигуряващи работата по наказателния процес.

По думите на Станков единните статистически критерии за работа в съдебната система са заложени като задача пред страната ни и в доклада на Европейската комисия за напредъка на България.

Липсващата на практика уеднаквена статистика на национално равнище за функционирането на съдебната система, особено за средната продължителност и характера на съдебните дела, бе посочена като проблем в доклада на Брюксел.

Заради това, че МВР, прокуратура и съд водят отделна статистика, непрекъснато се стига до спор за това какви дела са образувани, а също и за процента на разкриваемост на престъпленията. МВР отчита за разкрито престъпление, когато задържи заподозрян за извършването му, а съдът - едва когато има осъдителна присъда.

В рамките на първия етап по унифицирането на системата следва да се изгради ядрото на системата в Министерството на правосъдието (МП), посочи правосъдният министър. По думите му през 2005 г. трябва да приключи и адаптирането на системите на МВР към общата единна система. Подготвя се и временен вариант за внедряване на системата в Министерството на финансите.

Правосъдният министър отчете, че до момента е решен въпросът за класификацията на информацията в единната система и е определено нивото за класификация за сигурност, съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. Изработена и приета е схемата за защита на единната информационна система и на свързаните с нея системи.

Станков каза, че финансовото министерство е отпуснало три милиона лева за изграждане на системата и изрази надежда, че оставащите средства ще бъдат получени в рамките на бюджета за следващата година. Финансовите затруднения рефлектират върху бързината на внедряване на системата, оправда изоставането Антон Станков. В същото време той призна, че като член на кабинета не може да не се съгласи, че приоритетите на правителството се менят.

Станков възнамерява да остави на следващия парламент и приемането на нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс, които трябва да са приети през декември 2005 година. Колежката му, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева обаче предупреди наскоро, че останат ли кодексите за след изборите, ще изпуснем възможността те да бъдат отбелязани в мониторинговия доклад през ноември догодина, от който пък зависи да не се задейства предпазната клауза за отлагане на членството ни в ЕС с една година.

Още по темата
Още от България