Следващият кръг на преговорите между Иран и "шесторката" ще е във Виена на 13 май

Иран и шестте страни решиха да проведат поредния четвърти кръг на ядрените преговори на равнище политически директори от 13 до 15 май във Виена, съобщиха световните агенции в сряда.

Преговорите "преминават на нов етап, за да се преодолеят съществуващите разногласия и да се започне работа над елементите от крайното споразумение", заявиха върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Катрин Аштън и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Предстои много и интензивна работа, подчертаха Аштън и Зариф. Те определиха приключилия в сряда пореден етап от преговорите като "подробен и засегнал всички въпроси, които трябва да станат част от всеобхватно споразумение".

Целта на Иран и "шесторката", включваща петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, е да постигнат до юли споразумение, което да ограничи съществено иранската ядрена дейност, в замяна на постоянно отменяне на международните санкции срещу Ислямската република, припомня ДПА.

По-рано днес върховният лидер на Ислямска република Иран аятолах Сайед Али Хаменей отново изрази подкрепата си за ядрените преговори между Иран и големите сили. Техеран е приел да преговаря, "за да разчупи враждебната атмосфера към ислямската република". "Тези преговори трябва да продължат", заяви аятолах Хаменей, цитиран от АФП. Той подчерта, че "неотменимата политика на Ислямската република е да не притежава ядрени оръжия".

В същото време, отбелязвайки Националния ден на ядрената технология, аятолах Хаменей призова иранските преговарящи да не се поддават на принуда от преговарящите от шестте световни сили. "Никое от ядрените достижения на страната не може да бъде спряно и никой няма правото да преговаря за това", подчерта той. Днешният празник отбелязва деня, когато Иран за първи път е обогатил уран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят