Лабораторията на Костов:

Следващо управление около ГЕРБ няма да има качествено различен подход

Коалиция с Реформаторите носи риск и за двете формации

Иван Костов. Сн. БГНЕС

"Следващото управление, вероятно около ГЕРБ, едва ли ще има качествено различен подход към управлението на страната – част от неговия дневен ред вече се задава от кризата, а още по-съществена част – от неговия неуспешен мандат и известни управленски стереотипи".

Това се посочва в доклада за юли на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, водена от бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

Според лабораторията коалиционно управление, доминирано от ГЕРБ, е най-вероятната перспектива, но то изисква предефиниране на самия модел на партията.

"Семейната" (ЕНП) коалиция – тази с Реформаторския блок, налага най-съществени промени в ГЕРБ и носи високо равнище на риск и за двете формации", посочват анализаторите.

В доклада се посочва, че изборът на коалиция ще бъде осъществен от "лидера на ГЕРБ съобразно неговите лични преценки и предпочитания".

Според анализа страната е обхваната от обща криза, а предстоящите през есента предсрочни избори няма да променят политическата система.

Вероятността кризата да хронифицира е много висока, поради това, че политическите партии, които имат преобладаващата част от доверието на избирателите, нямат потенциал или воля за реформи, посочват още от лабораторията.

Оттам коментират, че до изборите не е възможна критична маса от промени, които да доведат до принципно нови отношенията между бизнеса и политиката, а следователно и за трайно излизане от политическата криза след тях.

Пълният текст на доклада е достъпен само срещу заплащане.

Споделяне

Още от България