Сливането на болници ще свие разходите за администрация

Правят се проверки за претовареността на акушерките

Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването. Сн. БГНЕС

Сливането на болници ще доведе до икономии от заплатите на администрацията, която ще бъде редуцирана. От обединението на 10 здравни заведения например можело да се спестят около 4 – 5 млн. лв. на година. Това изчисли зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Сливането на болници било част от „тежки промени“, които да подобрят ефективността на здравеопазването – една от основните критики на Европейската комисия към сектора. Реформата в системата на здравеопазването е част от предварителните условия за отпускане на средства за болници и спешна помощ от еврофондовете. Сред изискванията на Брюксел е и намаляване на броя на здравните заведения.

„Министър Москов събира чета, за да може да направи много тежки промени, които трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения на ЕК да прекъснат“, каза Пенков. Зам.-министърът изчисли, че ако бъдат обединени 10 болници, администрацията им ще намалее с 500 души, от чиито заплати ще се спестят минимум 4-5 млн. лв. на година и още 2 млн. лв. за издръжка. Тези пари щели да отидат към лекарите и пациентите.

Пенков коментира и уволнението на директора на болница „Св. Иван Рилски“ в София д-р Дечо Дечев, аргументирано с предстоящото обединение между ръководеното до скоро от него лечебно заведение и университетската болница „Александровска“. Дечев обаче смята, че е отстранен, защото е критикувал и се противопоставял на административните реформи в болничните заведения. В неделя пред Нова телевизия той каза, че уволнението му било, за да се вземат 4 млн. лв. от „Иван Рилски“ (толкова е печалбата на лечебното заведение). Дечев се обяви срещу обединението на болници и прогнозира, че това ще доведе до монополна структура, която ще налага доставки на лекарства и консумативи от точно определени фирми.

Бойко Пенков защити решението на министъра на здравеопазването Петър Москов за сливането на „Александровска“ и „Иван Рилски“ и освобождаването на Дечев. Той все пак каза, че мястото на бившия директор е в здравната система и в структурите, които ще се създават в бъдеще. Зам.-министърът отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на болници цели да бъдат пиватизирани. "Изключено. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата", коментира той.

Проверки за натовареността на акушерките

Пенков каза още, че вече се правят проверки за натовареността на акушерките след случая с битото бебе в болница „Софиямед“. За нараняванията на новородената Никол беше обвинена акушерката Емилия Ковачева. Проверка след обявяването на случая показа, че от началото на годината тя редовно е работела по 240 часа месечно при разрешени 160 часа, а в нощта на инцидента е карала второ поред 12-часово дежурство.

В неделя от "Софиямед" обясниха, че Ковачева е имала "само две 24-часови дужерства през април", като от 10 до 15 април е имала 5 свободни дни.

"Започнали са засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд", каза Пенков. Той обясни, че за претовареността им има логично обяснение – преди 30 години акушерките са били 8300 – 8400 за доста по-малко отделения, а сега са около 3300. "Виждате какъв огромен недостиг на кадри имаме. И вероятно това се случва и на много други места", коментира зам.-министърът.

Той каза още, че докато е бил директор на „Софиямед“ нямало проблем с недостига и натовареността на акушерките. В момента обаче "ситуацията е по-критична и професионалната миграция между болниците е по-засилена".

Пенков декларира, че в болниците с държавно участие ще бъдат създадени условия майките да наблюдават бебетата си постоянно, за да са сигурни какво се случва с тях. Сега се събирала информация в кои лечебни заведения няма такава възможност и след това ще се търси начин проблемът да се реши.

Протести

В същото време десетки майки се събраха на протести в няколко града в страната в защита на битото бебе Никол и с искания новородените да не бъдат отделяни от майките си, докато са в болницата след раждането. Жените, организирали се във фейсбук, настояват и за максимална присъда на обвинената за побоя акушерка Емилия Ковачева.
От Българската болнична асоциация също изразиха недоволство по случая, но с писмо, насочено срещу медиите. Според организацията случаят се представя главно от неговата скандална страна, което води до създаване на неприязън към лечебните заведения.

В отворено писмо организацията нарича побоя над новороденото "изолиран инцидент, предизвикан от престъпните действия на психически неуравновесен служител". В документа се изтъква, че инцидентът "се използва за индиректно очерняне на цяло едно съсловие от специалисти, които със своя всеотдаен труд помагат за раждането на и спасяването на новия живот“.

Споделяне

Още по темата

Още от България