Сливанията целят болниците да не си подхвърлят пациента като футболна топка

Москов пресича "феодализирането" на изгодни дейности с нисък разход за болниците

Снимка: БГНЕС

Пациентът да спре да е футболна топка, която болниците си прехвърлят, да може да получи цялостно и пълноценно лечение с ясен график какво му предстои и да премине по ясно начертан път. Това цели сливането на онкологичните центрове, центровете за психично здраве и кожно-венерическите центрове с многопрофилните болници по места, обяви във вторник здравният министър Петър Москов.

"Този, който е решил да се занимава например с онкология, няма да може да феодализира отделен епизод от вашето лечение, само защото така му харесва", коментира Москов.

Предлаганото от Москов сливане предизвика брожение сред ръководствата на бившите диспансери, които твърдят, че те извършват несвойствени за една болница за активно лечение дейности. Москов обаче коментира, че по същество структурата на тези центрове по нищо не се отличава от тази на болниците, а в същото време те се съсредоточават само върху определена част от лечението на болния, която им е изгодна.

Здравното министерство въвежда проследяваща система на лекарствата в болниците

Здравното министерство подготвя въвеждането на проследяваща система на лекарствата в болниците. Чрез нея ще се следят количествата медикаменти, които се зареждат в болничните аптеки и след това изписват при лечението на пациенти и по този начин ще се следи за злоупотреби.

Сега някои медикаменти са предмет на т.нар. паралелен износ и биват изнасяни за страни в Западна Европа, където цената им е значително по-висока. Освен това в края на миналата година в болнична аптека във Варна беше засечена неправомерна продажба на онколекарства, за които здравната каса плаща на болницата.

Още

Москов разясни, че по отношение на онкологията целта е пациентът да получи на едно място цялата палитра от дейности – диагностика, оперативно лечение, химиотерапия, лъчелечение и дори палиативни грижи. Или ако не е възможно лечението да е на едно място - да му бъде начертан ясен график и план на лечението в рамките на местната мрежа от болници. А не да бъде приеман на едно място, като му изтече клиничната пътека – изписван, след това приеман на друго място и постоянно разкарван с всички придружаващи административни неуредици.

"След приемането на закона няма да има лечебно заведение, което да иска да работи онкология и да не може да осигури на пациентите си пълния кръг от специалисти и дейности. Ако не може да гарантира всичко това, то няма да работи онкология. Това не е прищявка. Това е отказ държавата да приеме, че отделни хора, могат да се занимават с отделни епизоди от лечението и да ги феодализират. Ще финансираме през здравната каса само процес на излекуване", коментира Москов.

Той допълни, че сега диспансерите са съсредоточени върху химиотерапията и изписването на скъпи медикаменти, което е печеливша дейност с ниски разходи, а целта е пациентът да получава пълен набор от услуги. Затова и болниците, занимаващите се с онкология, занапред ще са длъжни да осигуряват и палиативни грижи.

"Значи ние можем да се отделим в комплексен онкологичен център или в специализирана болница и да извършваме низкоразходната и високодоходна дейност по изписване на скъпи лекарства, ако изписваме лекарствата на определена фирма, ни пращат на конгрес на Карибите и това е добре и трябва да бъде толерирано. Или трябва да ви бъде вменено задължението, ако правите едното, да правите и другото", коментира Москов.

"Няма и никога не е имало идея да бъде закривана дейност. Всеки, който плаши пациентите, че нещо се закрива по същество не е прав и не може да намери реален аргумент за това", каза Москов.

Той съобщи, че е склонен да прилага диференциран подход според спецификата на лечебните заведения по места, но това, от което няма да отстъпи, е пациентът да получава комплексна грижа и да има гарантирано лечение и ясно начертан път.

Споделяне

Още по темата

Още от България