Сливат се най-големите алтернативни телекоми “Орбител“ и “Спектрум нет“

Сливат се най-големите алтернативни телекоми “Орбител“ и “Спектрум нет“

Пазарът на телекомуникационни услуги се консолидира със сделка за придобиването на “Орбител“ от “Спектър нет“ (по-позната като “Спектрум нет“)., съобщиха сливащите се компании във вторник.

Досегашният собственик на “Орбител“ - “Мадяр Телеком“, който е част от групата на “Дойче телеком“, е подписал договор със “Спектър нет“ за покупко-продажба на телекома за близо 5 млн. евро. Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, финализирането ѝ се очаква в началото на 2010 г.

“Мадяр“ придоби “Орбител“ в началото на 2006 г. срещу 8 млн. евро от предишните собственици Константин Петров и Николай Горчилов.

Основни акционери в новия собственик “Спектър нет“ са Теодор Захов и “Алфа Финанс Холдинг“, в която участва бизнесменът Иво Прокопиев и която инвестира в проекти на територията на България и в Югоизточна Европа.

“Спектрум нет“ и “Орбител“ се оказаха логичните партньори още в процеса на конкурентната процедура по сделката, в качеството си на двата най-големи играча на алтернативния телекомуникационен пазар“, се посочва в съобщението.

"Орбител остава стабилна и самофинансираща се компания., но за да се запази растежът, консолидацията е единственото решение пред алтернативните оператори. Надяваме се, че в бъдеще регулаторът ще съумее да насърчава конкуренцията на пазара по по-ефективен начин.”, каза Шандор Полани, изпълнителен директор на “Орбител“.

Шефът и акционер в “Спектрум нет“ Теодор Захов заяви, че сделката е посрещнала стратегическата необходимост на компанията от разрастване и идва в точния момент. “Придобиването е израз на амбицията ни да консолидираме алтернативния бизнес в България и да заемем позицията на най-големия алтернативен оператор на местния пазар”, каза Захов.

Процесът на интеграция между двете компании, както структурна, така и на фирмени култури, ще бъде основен приоритет в предстоящите месеци. Очакванията са чрез обединяване на ресурси, експертни умения и услуги, да се осигури по-силна позиция и възможности за въздействие върху пазара на новото обединение. Цел и очакван резултат на интеграционния процес през 2010 г. са приходи от над 20 млн. евро и постигане на печалба в размер на 5 млн. евро.

Сливането между двата най-големи алтернативни телекома е първата стъпка към консолидация на сектора и ще доведе до ръст, стимулиране на конкуренцията и подобряване на предоставените услуги, се допълва в съобщението.

И двете компании са създадени през 1997 г.

“Орбител“ има национални лицензии за глас и данни, осигуряващ телефония, високоскоростен интернет и виртуални частни мрежи. Предлага и улуги с добавена стойност като хостинг на интернет сайтове, регистрация на домейни, корпоративна поща и технически консултации.

“Спектрум нет“ стартира като интернет доставчик, но после разширява спектъра от цялостни телекомуникационни решения за пренос на данни, глас и виртуални услуги. От началото на 2008 г. навлиза и на пазара на домашните потребители, превръщайки се в първата компания не само в страната, но и в Източна Европа, която инвестира в развитието FTTH свързаност. Базираната на нея PON технология поставя "Спектрум нет" сред технологичните лидери в доставянето на надеждни услуги за дома: интернет, цифрова телевизия и фиксирана телефония.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес