Слоганът на ГЕРБ за евроизборите: скандал, гаф или кражба?

Слоганът на ГЕРБ за евроизборите: скандал, гаф или кражба?

"Дали е скандал, или е гаф, кражба, или плагиатство, несръчно взаимстване или нещо друго, на мен ми е трудно да преценя, защото ми липсват факти, които сигурно няма и да се появят". Така Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ и "държател" на слогана на НДСВ от 2009 г. "Европа ни чува", коментира в понеделник пред БНР факта, че ГЕРБ сега се явява на евроизборите с абсолютно същия слоган.

Грешката на хората от ГЕРБ е, че очевидно са действали прибързано, каза още той.

"Техният отговор на обществените въпроси и на медийния интерес е бил – ние не гледаме слоганите на другите партии. Недоумявам как може да не оглеждаш слоганите на другите партии. И как може безкритично да посегнеш и да вземеш нещо, в чието създаване не си участвал", коментира Илчев и допълни: "При това с един типичен за тях патос го обявиха, едва ли не, за най-иновативния политически продукт, а то не е така".

Запитан има ли лични претенции, бидейки автор на книга със същото заглавие, Станимир Илчев отговори: "Това издание има своята стойност, носи това име - "Европа ни чува". То е не само повторение на слогана на НДСВ – 2009 г., но и една по-далечна перифраза на мото, което аз използвах по време на предизборната кампания в Габрово през 2005-а година".

Според него "има вероятност" слоганът да е измислен преди пакета "Мобилност":"Аз самият правя такова допускане, без да твърдя, че точно така технологично са се развили нещата, но към днешна дата е очевидна тази частична парадоксалност на лозунга".

Споделяне

Още от България