Словакия даде “Газпром“ на съд заради януарската газова криза

Словашката газова компания Slovensky plynarensky priemysel (SPP) е внесла в международния арбитражен съд на Париж иск срещу “Газпром“ за възстановяване на понесените от компанията загуби в резултат на кризата от януари 2009 г., когато Русия спря транзита на суровина през Украйна и газовите доставки в цяла Европа бяха силно нарушени. Редица страни останаха на студено в продължение на две седмици. Сред най-потърпевшите от газовата криза бе и България, която също се закани да съди “Газпром“, но нищо реално не е на правено в тази посока.

Словакия фактически е единствената страна, предявила претенции срещу “Газпров“, след като руските чиновници посъветваха България да преадресира претенциите си към Украйна, предаде Интерфакс.

След като на 7 януари миналата година Русия спря газа през Украйна, Словакия бе доведена почит до енергийна криза и страната дори се закани да пусне отново ядрената си централа "Ясловске-Бохунице", чието спиране бе част от условието на ЕС за членство на Братислава.

В резултат на газовата криза SPP подписа петгодишни договори с френската “Газ дьо Франс“ и немската “Е.ОН Рургаз“ за закупуване на 850 млн. куб. м газ годишно. Двете компании фактически са съсобственици на SPP.

Сумата на предявения от Словакия иск срещу “Газпром“ не е известна, но по данни на Интерфакс по време на газовата криза Братислава не е получила около 300 млн куб. м газ, което прави около 135 млн. долара по цени от януари 2009 г.

През миналата година “Газпром“ е доставил на Словакия 5.4 млрд куб. м газ, през страната преминава и почти половината от европейския експорт на Русия.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?