Словакия е пред политическа криза след парламентарния вот

Роберт Фицо

Партията на премиера на Словакия Роберт Фицо спечели парламентарните избори в страната, но с резултат, който няма да ѝ позволи да формира самостоятелно управление. Партията на Фицо“Смер - социална демокрация“ заложи в предизборната кампания на множество популистки ходове, включително засилена антиимигрантска реторика и въвеждане на безплатни превози с влак за студентите и пенсионерите.

В крайна сметка управляващата партия печели 28.7% подкрепа, което е доста над резултата на останалите формации в страната, но много по-малко от очакваните 35% според предварителните проучвания.

Данните са при обработени 91% от избирателните райони. Резултатите от парламентарния вот показват, че най-малко осем политически групи могат да спечелят места в новия парламент.

Изборите в Словакия са наблюдавани много внимателно от Брюксел, защото страната трябва да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през юли.

Преди изборите премиерът се надяваше да управлява с един по-малък коалиционен партньор. След вота той прогнозира, че изграждането на управляваща коалиция в бъдещия силно фрагментиран парламент ще отнеме време и ще бъде трудна задача, като се имат предвид “сложните” изборни резултати.

“Като партия, която спечели изборите, сме длъжни да се опитаме да изградим едно смислено и стабилно правителство. Това няма да бъде лесно, казвам го съвсем ясно”, каза Фицо.

Премиерът на Словакия отхвърля мултикултурализма като “фикция” и обеща да не приема квотите за разпределяне на бежанците в ЕС.

Ако Фицо не успее да събере кабинет, група дясноцентристки партии могат да се опитат да формират широка, но нестабилна коалиция. Опозицията описва премиера като популист, който пренебрегва необходимостта от реформа в образованието и здравеопазването. Въпреки това повечето опозиционни партии в страната са съгласни с твърдите позиции на Фицо по отношение на бежанците от Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?