Словакия и Чехия подкрепят Доналд Туск

Словакия и Чехия подкрепят Доналд Туск

Словашкият премиер Роберт Фицо се обяви срещу възможно отлагане на изборите за председател на Европейския съвет, които трябва да се състоят на предстоящата утре и вдругиден среща на върха на ЕС. Той заяви това в сряда на среща с депутати в Братислава.

"Ако представителите на Полша съумеят да отложат изборите за председател на Европейския съвет, Доналд Туск едва ли ще бъде преизбран. Тогава може да бъде избран някой друг, а той няма да е представител на Централна и Източна Европа", каза словашкият премиер.

Фицо изрази подкрепа за Туск. "За нас е важно кандидатът (за този пост) да бъде от нашия регион. Доналд Туск разбира проблемите на региона. С него се работи добре", каза словашкият премиер.

По думите му аргументите на Варшава против избиране на Туск не са удовлетворителни за Братислава. "Бих приветствал изборите за председател на Европейския съвет да се състоят още на тази среща на върха", заяви словашкият премиер.

Кандидатурата на действащия председател на Европейския съвет за преизбиране е подкрепена и от Чехия.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви в сряда пред журналисти, че на предстоящия Европейски съвет Прага ще подкрепи нов мандат на Туск. Правителството (на Чехия) е доволно от работата му на поста", каза Соботка.

Полският премиер Беата Шидло по-рано написа писмо до европейските лидери, в което поиска бившият премиер Доналд Туск да не бъде преизбиран за председател на Съвета.

"Възможно продължаване на мандата на председателя на Европейския съвет в разрез с позицията на страната му на произход би противоречало на международния характер на нашия Съвет", посочи тя, припомняйки, че Полша официално е издигнала друга кандидатура - на европейския депутат Яцек Сариуш-Волски.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?