Словакия изпреварва Полша в конкуренцията за завода на Киа

Компанията Киа мотърс, която е контролирана от южнокорейския автомобилен концерн Хюндай мотър е решила да построи свой завод за 1,5 млрд. долара в Словакия, а не в Полша. Това съобщи АФП, като цитира сеулския вестник Мейл бизнес.

Словакия предлага по-благоприятни условия, като например по-ниски с 10-20 процента в сравнение с Полша заплати. Крайното решение за местоположението на завода ще бъде взето в края на февруари и ще бъде оповестено по време на автомобилното изложение в Женева, пише още в. Мейл бизнес.

Словакия и Полша се конкурираха за автомобилния завод за 1,5 млрд. евро на Хюндай мотър. Официалните представители на Киа Мотърс отказаха да потвърдят информацията на сеулския вестник. Очаква се автомобилният завод да произвежда 300 000 автомобила годишно, когато заработи през 2007 година.

Строителството ще започне през 2005 г. Прeз декември миналата година Полша съобщи, че е предложила на Хюндай над 100 млн. евро държавна помощ, за да привлече компанията. Словакия потвърди, че е готова да предложи на южнокорейската компания условия, които са съпоставими с тези на Полша.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес