Словакия обвърза участието си във война в Ирак с решение на ООН

Словашкият парламент одобри участието на подразделение за химическа и биологическа защита в евентуални военни действия срещу Ирак, но го обвърза с изрична резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Парламентът прие, че словашката част ще участва във военни действия срещу Ирак, само ако военната операция бъде предвидена в резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Предложението, внесено от правителството, бе прието след дълги и бурни дебати.

Общо 75 словашки войници ще се присъединят към чешката рота за химическа и биологическа защита, разквартирувана в момента в Кувейт.

"Саддам Хюсеин е безмилостен диктатор, който никога не се е съобразявал с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Режимът на Саддам Хюсеин има всичко необходимо, за да произведе ядрено оръжие и това е само въпрос на време", каза пред депутатите министърът на отбраната Иван Шимко.

Словакия "не може да си затваря очите пред тази заплаха, не може да остане пасивна", допълни той.

Унгария взе решение, че няма да участва във военни действия срещу Ирак. Това съобщи в сряда пред парламентарната комисия по отбраната военният министър Ференц Юхас, цитиран от ДПА.

Американците искаха да им бъде разрешено да използват и гражданското летище на Будапеща Ферихед, но министерството на отбраната не се съгласи, посочва ДПА. Премиерът-социалист Петер Медеши е един от осемте държавни и правителствени ръководители в Европа, които подписаха миналата седмица призив за подкрепа на позицията на САЩ в иракската криза.

Унгарският военен министър почерта пред депутатите, че лагерът за обучение на иракски опозиционери във военновъздушната база Тасар в Южна Унгария не представлява риск за цивилното население. Той упрекна дясната опозиция, че се опитвала да раздухва паника около Тасар, където иракски опозиционери преминават подготовка, за да бъдат използвани като преводачи и офицери за свръзка в помощ на американската армия при военна операция в Ирак.

Споделяне

Още от Свят