Словакия обяви разхлабване на мерките за строги икономии

Роберт Фицо

Словашкият премиер социалдемократ Роберт Фицо, победен на президентските избори през март от милионера филантроп Андрей Киска, предприе ход за спечелване благоразположението на избирателите, като обяви поредица мерки срещу режима на строги икономии, предаде Франс прес в неделя.

"След години на сурови икономии позволете ми да представя поредица положителни финансови, икономически и социални мерки, станали възможни благодарение на успешната бюджетна консолидация и по-висока данъчна събираемост", заяви в събота пред журналисти Фицо в кулоарите на извънреден конгрес на партията му "Смер-СД".

От парламентарните избори през 2012 г. насам тази политическа формация контролира парламента (с 83 от общо 150 места) и еднопартийното правителство.

"Хората не гласуват за нас заради успешното оздравяване на бюджета, а заради отражението, което имат тези мерки върху живота им", обясни премиерът.

Пакетът от мерки на обща стойност 250 милиона евро годишно предвижда увеличаване на минималната работна заплата, която сега е 352 евро, намаляване на данъка и сметките за газ за хора с ниски доходи, увеличаване на пенсиите за старост, а също безплатни билети за влак за студенти и пенсионери.

Планираните мерки не са в противоречие с набелязаната от правителството цел за по-нататъшно намаляване на бюджетния дефицит, който миналата година представляваше 2.8 процента от брутния вътрешен продукт, отбеляза министърът на финансите Петер Кажимир.

Министър-председателят обяви също, без да навлиза в подробности, предстоящи промени в кабинета си.

Според анализатори в Братислава новата инициатива на премиера цели да засили подкрепата сред избирателите за партия "Смер-СД", чиито позиции бяха разклатени след тежкото поражение на Фицо на президентските избори.

Споделяне

Още от Свят