Словакия отложи покупката на нови изтребители

Изтребител Грипен

Правителството на Словакия отлага решението си дали да купи американски изтребители "Ф-16", или шведски "Грипен", за да замени старите съветски "МиГ-29". Това съобщи  словашкият премиер Петер Пелегрини, цитиран от Ройтерс. 

Първоначално се очакваше министерството на отбраната да представи на правителството анализ на двата варианта, за да се вземе решение. Но по думите на Пелегрини докладите са били прекалено обемисти, за да се стига до решение под натиск.
 
"Искам да видя сравними оферти, за да бъде отстранено всякакво съмнение. Това е сериозно решение за милиарди евро", каза словашкият премиер. 
 
Словакия, страна член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на 12-те "Миг-29" на словашките военновъздушни сили. Съгласно договора със срок до есента на 2019 г. 
 
Словакия плаща на руската страна между 20 и 50 милиона евро годишно, а десетки руски техници пребивават във военновъздушна база в Словакия. 
 
Това споразумение вероятно ще бъде подновено, дори ако словашкото правителство поръча нови самолети, защото те няма да бъдат доставени веднага. За "Грипен"-ите ще се чака между 18 и 24 месеца, а за Ф-16" - докъм 2023 г., казва Ярослав Над, анализатор от Словашкия институт за политика по сигурността. 
 
Правителството на Словакия планира да изразходва до 2030 г. около 6.5 милиарда евро за модернизиране на въоръжените сили. Предвижда се разходите за отбрана да достигнат от сегашните 1.2 на сто от БВП до 1.6 през 2020 г. и 2.0 процента от БВП през 2024 г., отбелязва Ройтерс. 
 
Аналогична е ситуацията и в България. Правителството се готви да купи най-малко 8 изтребители за около 1.8 млрд. лева с ДДС. Двете основни възможности са нови шведски самолети "Грипен" или втора ръка Ф – 16. 
 
България не разполага със съвместими с НАТО изтребители и също разчита на съветските МиГ 29. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят