Словакия отзова посланика си в Будапеща заради закон за етническите унгарци в съседни страни

Словашкият министър-председател Роберт Фико осъди плановете на новото унгарско правителство да приеме закон, който позволява на етнически унгарци, живеещи в Словакия, да кандидатстват за унгарско гражданство.

Двойното гражданство е нещо обичайно в Европейския съюз, но Фико заяви, че решението на Будапеща ще е в нарушение на международното право, съобщава сайтът Mjtimes.

В четвъртък Фико каза, че неговото правителство ще разглежда подобен закон като "риск за сигурността".

Словакия отзова посланика си в Будапеща за консултации, давайки знак, че и без това напрегнатите отношения между двете страни, са допълнително влошени.

Роберт Фицо заяви на пресконференция, че страната му възнамерява да предприеме ответни стъпки, ако Унгария прокара спорния закон. Той намекна, че етническите унгарци в Словакия, които решат да приемат предложението на Будапеща, рискуват да загубят словашкото си гражданство.

Новото унгарско правителство на партия Фидес иска да позволи на етническите унгарци от съседни страни, включително 520 000, живеещи в Словакия (една десета от населението на страната), да кандидатстват за унгарско гражданство. Много от тези етнически унгарци живеят на територии, които преди Първата световна война са били част от Унгария.

Унгарският парламент се готви да гласува законопроекта при откриването на новата си сесия в петък.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?