Словакия предлага на Русия проект за газопровод с участието и на България

Словакия предлага на Русия проект за газопровод с участието и на България

Словакия е предложила на Русия проект с България, Румъния, Унгария с участието на Европейския съюз, свързан с "Турски поток". Това заяви словашкият премиер Робърт Фицо след среща с руския правителствен ръководител Дмитрий Медведев.

Предлагаме на Русия съвместен проект на България, Румъния, Унгария и Словакия с участието на Европейския съюз. Това е свързано с руско-турския маршрут, чиито проект ще бъде изпълняван от 2016 година, посочи Фицо, цитиран от ТАСС.

Проектът, който Словакия е предложила, трябва да бъде изпълнен с участието и подкрепата на Европейския съюз, каза словашкият премиер.

Братислава разбира, че от януари 2020 г. Русия ще спре транзита на газ през Украйна, което ще се отрази на бюджета на Словакия, тъй като през нея минава транзитен пренос, отбеляза Фицо. По думите му обаче страната не може да се намесва в руско-украинските отношения, включително и в газовата сфера.

Руският премиер посочи, че със словашкия си колега са обсъждали въпроса за включване на Словакия към проекта "Турски поток".

По проекта има рискове, но като цяло всичко в тази сфера се развива благополучно, отбеляза той.

Част от страните съжаляват за "Южен поток", но това вече е история, каза Медведев.

Словакия изрази интерес и към разширяване на сътрудничеството с Москва в атомната енергетика. След преговори в присъствието на двамата премиери бяха подписани редица документи за сътрудничество в различни области - в туризма, жп транспорта, инвестициите.

Фицо съобщи още, че Русия и Словакия скоро може да подпишат споразумение за модернизиране на военни хеликоптери Ми-17.

"Надявам се скоро да подпишем споразумение за модернизиране на хеликоптери Ми-17 на територията на Словакия, а също на други видове техника", каза Фицо.

Той потвърди, че Братислава се интересува и от модернизиране на комплексите за противовъздушна отбрана С-300.

Словашкият премиер отбеляза, че страната му проявява интерес към руската гражданска авиация. Той каза, че преди да отпътува за родината си словашката делегация възнамерява да проучи пътническите самолети "Ту" и "Сухой Суперджет".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?