Словакия преговаря за покупка на изтребители - Ф-16 или "Грипен"

Словакия преговаря за покупка на изтребители - Ф-16 или "Грипен"
Словашкото министерство на отбраната съобщи, че преговаря за покупка на изтребители - американски Ф-16 или шведски "Грипен", които да заменят нейните остаряващи руски МиГ-29, съобщи Ройтерс. 
 
До 29 юни министерството ще представи за одобрение от правителството анализ на двете опции, се казва в съобщението на министерството на отбраната. 
 
Словакия, която е член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на своите 12 самолета МиГ до есента на 2019 г. Може да се наложи този договор да бъде продължен, дори ако правителството се споразумее за покупка на нови изтребители до края на т.г., тъй като доставката на новите бойни самолети обикновено изисква 18 до 24 месеца. 
 
"И двете опции са добри. Ф-16 са по-скъпи и доставката им може да се очаква около 2023 г.", каза Ярослав Над от Словашкия полицейски институт за сигурност. 
 
Съседните Унгария и Чехия вече имат Грипен-и, произведени от "Сааб". Поляците пък се сдобиха с Ф-16, произведени от американския концерн "Локхийд Мартин", и може да купят още. 
 
Словакия има споразумение "Общо небе" с Чехия, която е взела на лизинг 14 Грипен-а. Според договора двете страни си помагат за взаимна защита на въздушното си пространство отделно от стандартното сътрудничество за въздушна отбрана с НАТО. Ако Словакия купи Грипен-и, двете страни ще могат да си поделят разходите по поддръжка и трениране на пилотите. 
 
Братислава планира да похарчи 6.5 млрд. евро до 2030 г. за модернизиране на въоръжените си сили. Разходите ѝ за отбрана трябва да нараснат от сегашния 1.1 процент от брутния вътрешен продукт м.г. До 1.6 процента пред 2020 и 2 процента до 2024 г., отбелязва Ройтерс. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят