Словакия превежда на България 100 000 евро помощ за бежанците

Ден, след като вицепремиерът Цветлин Йовчев обяви, че правителството ще търси финансова подкрепа от всички възможни източници, за да се справи с бежанската криза, президентът Росен Плевнелиев и словашкият му колега Иван Гашпарович съобщиха, че страната ни ще получи 100 000 евро помощ.

"Словакия първа подпомогна бежанците в България, днес връчих на президента Плевнелиев една сума от 100 000 евро, знаем, че това не е достатъчно, ние сме готови и със следваща материална помощ“, каза словашкият президент. "Убеждението ни е, че наше задължение в рамките на ЕС е да помагаме на страните, в които има бежанци", заяви на пресконференция по повод посещението на Плевнелиев в Словакия колегата му.

"Получихме чек от 100 000 евро и сме изключително благодарни за този жест, това е втори жест от страна на Словакия към България, тази сума ще се управлява от БЧК в подкрепа на нуждаещите се", каза и българският държавен глава, цитиран от БТА.

Той припомни, че словаците вече са подпомогнали България с над 30 000 евро под формата на походни легла и други необходими средства за посрещане на първите нужди на сирийските бежанци.

В отговор на въпрос на словашки журналист, свързан с присъединяването към Шенген, президентът Плевнелиев посочи отново, че България е изцяло готова и подчерта, че не очакваме кризата с бежанците по какъвто и да било начин да се отрази на дебатите за приемането на България и на Румъния в Шенген, добавя БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България