Словакия публикува досиетата на бившите тайни служби

Словашкото правителство започна да публикува във вторник досиетата на бившата тайна полиция от комунистическата ера, предаде ББС.

Досиетата, заведени от средата на 50-те години, съдържат имена на повече от 21 хиляди словаци - агенти на бившата служба за сигурност и преследвани граждани.

Институтът по национална памет, правителствена организация в Словакия, публикува в своята уеб страницата досиета на лица от източната част от страната.

Пълният списък се очаква да бъде поместен през следващите шест месеца.

Словашките граждани ще могат да намерят кодираното или реално име на хората, работили за комунистическия режим.

С публикуването на досиетата страната отбеляза 15-та годишнина от "Нежната революция" в бивша Чехословакия, с която бе сложен край на комунизма.

Архивите на Чехословакия бяха разделени между чехите и словаците през 1993 г., при разделянето на двете държави.

Чехия отвори досиетата миналата година, но бившият словашки лидер Владимир Мечиар ги държеше в тайна докато не беше свален от власт преди три години. След това разсекретяването на архивите се забави заради съпротивата от страна на специалните служби.

По време на комунистическия режим словашките тайни служби са имали комплексна мрежа от шпиони и информатори.

Смята се, че въз основа на данни от политическата полиция в страната са осъществени екзекуции на над 230 противници на бившия режим. Около 280 000 души са вкарани в затвора по политически причини, а близо 7 000 са затворени в психиатрични заведения против волята им, припомня ББС.

Споделяне

Още от Свят