Словакия с идея за алтернативна на "Южен поток" тръба

Изграждане на тръбопровод за пренос на природен газ от Западна Европа към Балканите, като алтернатива на "Южен поток", предлага "Юстрийм" (Eustream), оператор на системата от газопроводи в Словакия. Това съобщават румънските вестници "Адевърул" и "Ромъния либера", цитирани от БТА.. Новият вариант би помогнал на страните от Югоизточна Европа да намалят зависимостта си от вноса от Русия, посочва "Ромъния либера".

Новият проект, наречен "Ийстринг" (Eastring) ще има първоначален капацитет за пренос от 12,5 млрд. куб. м., който по-късно следва на нарасне на 20 млрд. куб. м., заявил президентът на "Юстрийм" Томас Марачек, пише "Адевърул", като се позовава на "Москоу таймс".

Новият газопровод ще бъде дълъг 570 км, а разходите за изграждането му се изчисляват на 750 милиона евро. Проектът предполага свързване на газопроводите в Словакия, които имат годишен капацитет за пренос от 80 млрд. куб. м., с тръбопровода "Съюз" в Украйна, който не се използва достатъчно, до границата с Румъния. Оттук ще трябва да бъде изграден нов сегмент, който ще се свърже с газопровода Исакча-Негру Вода, откъдето Русия подава природен газ към балканските страни, пише "Адевърул".

"Това би било най-доброто решение за Югоизточна Европа, както от икономическа, така и от стратегическа гледна точка. Проектът ще струва само частица от сумата, която се предвижда за "Южен поток", би могъл да осигурява пренос на газ и в двете посоки, предлагайки на региона алтернативен маршрут и нов източник на природен газ. В същото време проектът ще използва съществуващата инфраструктура в региона", казал Марачек.

Шефът на "Юстрийм" допълнил, че повече детайли по новия газопровод ще бъдат съобщени през следващите седмици, след което проектът ще бъде обсъден с властите на ЕС. "Искаме да бъдем добре подготвени за разговорите с европейските власти", казал Томас Марачек.

Окончателните разходи ще зависят от крайния вариант на маршрута, допълнил той.

"Адевърул" пише, че проектът, предложен от Словакия, ще може да снабдява Югоизточна Европа с газ от алтернативни източници, респективно от Иран, Ирак, Египет, Израел или Кипър.

Конкурентният проект "Южен поток" се изчислява на 40 млрд. долара и предвижда пренос на руски газ към Централна Европа по маршрут, който заобикаля Украйна, с която Русия е в напрегнати отношения, припомнят румънските издания.

Споделяне

Още от Бизнес