Словакия се готви да премахне плоския данък

Лявото правителство на Словакия се готви да отмени плоския 19-процентен данък, съобщи Франс прес, цитирана от Кафене.нет.

Същевременно кабинетът е одобрил решение за облагане с допълнителен данък от 5 процента на възнагражденията на 170 висши представители на държавната администрация с най-високи доходи.

През 2004 г. Словакия въведе еднаква 19-процентна ставка на данъка върху доходите и корпоративния данък. В следващите години растежът на страната рязко се увеличи и през 2007 г. надхвърли 9%.

Според правителството промяната в данъчното облагане, която трябва да се гласува от парламента, била проява на обществена солидарност. Опозицията обвинява правителството в популизъм.

Според проекта от 1 януари 2013 г. с допълнителния данък ще бъдат обложени 150-имата депутати, премиерът, президентът и съдиите от Върховния съд. По-рано заради необходимите бюджетни рестрикции депутатите замразиха заплатите си.

Правителственият проект, според прогнозите, ще мине без проблем в 150-членният парламента, в който лявото правителство на Роберт Фицо има мнозинство от 83 гласа.

19-процентният плосък данък, който стана символ на либералните реформи на предишния дясноцентристки екип, от началото на 2013 г. ще бъде увеличен на 23%. Очаква се тази стъпка да донесе допълнителни приходи в бюджета от 366 млн евро. Целта е свеждане на бюджетния дефицит, който в момента възлиза на 4.5% от БВП,  до 3% през идната година.

Увеличава се данъкът за физическите лица, които печелят над 33 хил. евро  годишно. Те ще плащат не 23, а 25-процентен данък върху доходите си.

Премахването на плоския данък бе едно от предизборните обещания на Фицо, който спечели предсрочните парламентарни избори през март т.г. ДДС, който в Словакия има две ставки - 10 и 20%, няма да бъде променян.

5.4-милионната Словакия предвижда през 2012 г. да отбележи икономически растеж от 2.3%, а за следващата се прогнозира ръст от 3.3%.

Споделяне

Още от Бизнес