Словакия се извини за насилственото стерилизиране на ромски жени

Словакия се извини за насилственото стерилизиране на ромски жени

Правителството на Словакия официално се извини за насилственото стерилизиране на ромски жени в продължение на десетилетия, предаде ДПА.

Управляващата коалиция осъди в изявление нарушенията на човешките права в продължение на години и се извини на пострадалите.

Броят на стерилизациите може да се изчисли само приблизително. По данни на властите обаче са били засегнати поне няколко хиляди жени.

Според словашкото правителство такива стерилизации са били извършвани между 1966 и 1989 г. с цел да се ограничи броят на децата от ромското малцинство. Но дори след падането на комунистическия режим, между 1990 и 2004 г. ромски жени са били незаконно принуждавани в клиники да се съгласят да бъдат стерилизирани, след като вече са родили деца.

Правозащитни организации и Съветът на Европа от години призоваваха Словакия да признае за системните нарушения на човешките права на ромите и да обезщети жертвите.

Комисарят на Съвета на Европа за човешките права Дуня Миятович приветства извинението като важна първа стъпка. В същото време тя призова за бързото създаване на компенсаторен механизъм.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?