Словакия се носи към предсрочни избори

Управляващата коалиция се разпада след убийството на журналист и последвалите протести

Словакия се носи към предсрочни избори

Правителството на словашкия премиер Роберт Фицо е по-близо до възможността да падне, след като по-малкият му коалиционен партньор, партия "Мост-Хид" ("Мост"), призова за предсрочни избори в контекста на политическата криза около убийството на журналиста Ян Куциак, предаде Ройтерс.

Снощи "Мост-Хид" заяви след повече от осемчасови разисквания, че ще поиска от останалите партии в управляващата коалиция споразумение за предсрочни избори, като в противен случай ще я напусне.

"Смятаме, че тази ситуация може да бъде уредена единствено чрез предсрочни избори", заяви пред репортери лидерът на партията на етническите унгарци в Словакия Бела Бугар.

Словакия изпадна в политическа криза след убийството на журналиста Ян Куциак в края на миналия месец, което предизвика най-големите улични протести след падането на комунизма преди близо три десетилетия и доведе правителството на Фицо на ръба на оцеляването.

Словашкият премиер, управлявал страната през десет от последните 12 години, се мъчи да запази целостта на своята трипартийна управляваща коалиция. По-рано вчера най-приближеният му човек в неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), министърът на вътрешните работи Роберт Калиняк, подаде оставка, за което "Мост-Хид" настояваше още от миналата седмица.

 

С оглед на разрастващите се улични протести обаче "Мост-Хид" реши да увеличи своите искания.

Коалицията на Фицо има крехко мнозинство в парламента. Той може да опита да управлява с правителство на малцинството, без "Мост-Хид", но ще има ограничени възможности на разположение за подкрепа.

При това лидерът на третия партньор в управлението, Словашката национална партия, Андрей Данко каза, че ще иска предсрочни избори, ако управляващата коалиция загуби мнозинството си.

Бугар заяви, че ще се стреми евентуалното свикване на предсрочни избори от коалицията, за което той призовава, да стане при условията на "Мост-Хид". Опозиционните партии подготвят предложение за вот на недоверие срещу правителството на Фицо. Бугар каза, че е твърде рано да се каже как партията му ще гласува по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа