Словакия ще национализира частните здравни фондове

Словакия ще се завърне към единна държавно управлявана система на здравно осигуряване, като ще национализира двата си частни здравни фонда, ако трябва против тяхната воля, заяви премиерът Роберт Фико в сряда.

Лявоцентристкото правителство на страната възнамерява да ревизира решението за частно здравно осигуряване, разглеждано от много словаци като крачка назад.

Правителството, което аз ръководя, отхвърля идеята частни здравноосигурителни компании да правят печалба като вземат обществени пари и след това използват тези печалби да реализират своите идеи за луксозен начин на живот, обяви Фико пред репортери. Той допълни, че новата единна държавна здравна система ще заработи през 2014 година.

"Ние мислим, че ще е по-ефективно (да има единно здравно осигуряване), тъй като никакви пари няма да изтичат в частните каси на собствениците на частните застрахователи", каза още словашкият премиер.

Принудителното изкупуване ще е безпрецедентно за Словакия и Фико каза, че правителството предпочита да договори приемливи условия с акционерите до края на 2013 година.

Премиерът посочи, че разчита частните фондове доброволно да предадат активите си.

В Словакия има два частни здравни фонда - Dovera, контролирана от словашко-чешката група за дялово инвестиране Penta Investments, и Union - поделение на холандския застраховател Achmea. Те осигуряват около 1.8 милиона души.

Според словашката конституция национализация е допустима, ако се прецени, че това е в обществен интерес и ако се плати адекватно обезщетение.

Фицо не посочи колко би платила държавата на двете компании. Той отбеляза, че ще бъдат наети международни консултанти, ако не бъде постигнато никакво споразумение и правителството реши да експроприира активите.

Някои словаци смятат, че получават по-добри услуги от частните компании. Според словашкия Институт за здравна политика, който е частен тинк-танк, над 10 000 човека вече са подписали петиция срещу връщането на единната здравноосигурителна система.

Фико заяви, че е готов да продаде държавни активи, без да уточнява какви, за да финансира придобиването на двата здравни фонда, вместо да харчи от бюджета за 2013 година. Опозицията предположи, че държавата трябва да плати стотици милиони евро.

Словакия, която е член на еврозоната, цели да съкрати бюджетния си дефицит догодина под изисквания от ЕС праг от 3% от БВП. Планираният дефицит за тази година е 4.6 процента. За да изпълни целта си, правителството повиши данъците за компаниите, банките и хората с високи доходи.

Споделяне

Още от Бизнес