Словакия в тревога: руските "Нощни вълци" си направиха военен лагер там

Базата на "Нощните вълци" в словашкото с. Долна Крупа, заснета от дрон.

Външното министерство на Словакия изрази безпокойство от това, че мотористите от руския националистически клуб "Нощните вълци", наричани рокерите на Путин, сега имат база в страната, предаде Би Би Си. Базата, в която има стари военни машини, се намира в Долна Крупа – село на 70 км от столицата Братислава. Руското правителство я нарича "Европейски щаб" на "Нощните вълци".

Клубът е сред санкционираните от САЩ организации, тъй като оказва военна помощ на проруските бунтовници в Украйна.

Говорителят на словашкото външно министерство Петер Шушко коментира пред Би Би Си, че действията на "Нощните вълци" трябва да бъдат "внимателно следени".

"Ние смятаме, че влиянието на техните членове е вредно, особено разпространяваните от тях мнения, целящи да се пренапише историята", каза той. Така например мотоклубът твърди, че "Крим е бил, е и ще бъде руски, че Сталин е велик герой, че НАТО е престъпна организация" и пр., изреди говорителят на министерството.

Словашката националистическа група, наричаща се NV Europa и оглавявана от Йозеф Хамбалек, споделя военния лагер с "Нощните вълци".

Словашки медии съобщиха, че Хамбалек е собственик на имота, където преди това е имало свинеферма. Миналата седмица той е заплашил журналисти от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, които са снимали около базата.

Обектът е обграден с висока стена, а вътре има няколко сгради, боядисани по особен начин – в цвят на армейски камуфлаж. Там има също така хангари и достатъчно голямо пространство, на което стои военна и полицейска техника. Снимки от обекта, заснети с дрон, се появиха в словашките социални мрежи.

Руската рокерска банда твърди, че иска да направи мястото музей на Втората световна война, който да прославя съветските военни части, които са ползвали мотоциклети.

Хамбалек написа във Фейсбук, че иска да открие там музей на военната и полицейската техника. След като чешки и словашки медии писаха за военния лагер, публикацията вече е недостъпна.

Според някои местни медии, оборудването принадлежи на словашкото Министерство на отбраната, което на свой ред е уволнило от поста ръководителя на Института за военна история Милослав Капалович задето е позволил на предприемача Хамбалек да вземе машините под аренда.

Президентът на Словакия Андрей Киска заяви във вторник, че "Нощните вълци" са "инструмент на режима, който е участвал в окупацията на съседна страна", визирайки руската интервенция в Украйна.

Киска каза, че "Нощните вълци" са "сериозен риск за сигурността" на Словакия.

"Те твърдят, че са клуб, а не правителствена организация, така че е трудно да се намесим чрез руското посолство", коментира говорителят на словашкото външно министерство.

"Случаят предизвиква несъмнено безпокойство, тъй като хора, които изразяват възгледи, които са директно противоположни на външнополитическите възгледи на Словакия, се опитват да се организират на територията на Словакия", допълни Шушко.

Американското правителство обвинява "Нощните вълци", че са преки участници в украинския конфликт. Европейският съюз обаче не налага еквивалентни санкции към тях.

Ръководител на клуба е Александър Залдостанов, известен като "Хирурга". Той се появява често редом до руския президент Владимир Путин, който пък през 2011 г. кара мотоциклет заедно с "Нощните вълци" по време на техен фестивал В Новорускийск.

През 2013 г. Путин лично награди Залдостанов с орден "За почит", който е висша държавна награда в Русия, давана на цивилни.

Бизнеси, свързани, с "Нощните вълци", също попаднаха с списъка със санкциите на САЩ: техният "Байк-център" в Москва, намиращ се на същия адрес, на който са нощният клуб Sexton (щаб-квартирата на клуба), както и охранителната фирма "Вълк".

Американското правителство посочи, че "Нощните вълци" са тясно свързани с руските специални служби, помагали са в подготовката на сепаратистки бойци в украинските райони Донцек и Луганск и са били разположени там.

По време на анексирането на Крим през юни 2014 г. "Нощните вълци" са участвали в погрома срещу газоразпределителна станция в Стриколкове и срещу щаба на украинските военноморски сили в Севастопол.

Клубът има над 5000 члена и клонове в няколко европейски страни, сред които Сърбия, Румъния, България.

Словакия е една от страните, през които рокерите на Путин минават по време на ежегодния си поход за отбелязване на победата във Втората световна война.

Новата акция, която Йозеф Хамбалек и "Нощните вълци - Европа" активно рекламират, е планирана за 10 август. Тогава от "клубния дом" в Долна Крупа колоните мотоциклетисти ще се отправят към анексирания Кръм, където "Нощните вълци" ще проведат в Севастопол мотошоу, наречено "Руска мечта".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?