Словакия внесе в съда на ЕС жалба срещу задължителните мигрантски квоти

Роберт Фицо

Словакия внесе днес в съда на ЕС жалба срещу мигрантските квоти, одобрени през септември от съюза, предаде Франс прес в сряда.

Премиерът Роберт Фицо съобщи пред журналисти, че тази сутрин Словакия е подала официално жалба пред най-висшата съдебна инстанция - съда в Люксембург, оспорвайки решението за задължителните квоти, прието от министрите на вътрешните работи на ЕС на 22 септември.

Предвидената квота за Словакия е 2300 бежанци. Братислава обаче обяви, че е готова да приюти на доброволни начала само около 25 семейства или общо 149 бежанци, при това християни, от Ирак, които се очаква да пристигнат скоро.

Решението за квотите беше прието с мнозинство от гласовете въпреки несъгласието на някои страни членки, каза Фицо и добави, че според Словакия подобни решения трябва да се взимат с консенсус. Настояваме съдът на ЕС да го обяви за невалидно и да принуди Съвета да плати съдебните разходи. "Настояваме също, че решението, взето от вътрешните министри, е в противоречие с решение на Европейския съвет, в което ясно се казваше, че няма да бъдат налагани задължителни квоти", посочи словашкият премиер.

Мигрантските квоти предизвикаха съпротивата на редица страни от новите членки на съюза в Централна и Източна Европа.

Новата полска министър-председателка Беата Шидло заяви тези дни, че е против всякакви нови квоти за разпределяне на мигранти в страните от ЕС.

По-рано унгарският парламент разреши на премиера Виктор Орбан да оспори в съда квотите на ЕС за разселване на бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?