Словашка партия спря план за закупуване на руска ваксина

Словашка партия спря план за закупуване на руска ваксина

Словакия се отказа от план да преговаря с Русия за закупуване на нейната ваксина "Спутник V", след като партия от управляващата коалиция наложи вето на закупуването на продукт, който не е регистриран от Европейската агенция по лекарствата, заяви премиерът Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

Матович подкрепяше закупуването на ваксината и заяви тази седмица, че тя е много добра и показва висока ефективност. Но снощи той каза на пресконференция, че партия "За люди" ("За хората"), която е партньор в управляващата коалиция, е отхвърлила резолюция, предлагаща използване на ваксината с национално, а не европейско разрешение.

Телевизия "TA 3" цитира изказване на лидерката на партията Вероника Ремисова, която заяви, че настоява Словакия да се придържа към правилата, изискващи Европейската агенция по лекарствата да разреши употребата на руската ваксина и тя не трябва да се използва преди това. Миналата седмица агенцията съобщи, че Русия не е подала искане за регистрация на ваксината в ЕС. "Спутник V" е била регистрирана в близо 30 страни. Досега единствената европейска страна, одобрила употребата ѝ, е Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус