Словашката опозиция внесе вот на недоверие заради убийството на журналист

Словашката опозиция внесе вот на недоверие заради убийството на журналист

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на обвиненията, отправени от президента Андрей Киска срещу кабинета, че е пренебрегвал в продължение на години предупрежденията на тайните служби за влиянието на италианската мафия в Словакия.

По-рано тази седмица политически независимият Киска призова за промени в правителството или предсрочни избори. За момента неговото искане не е изпълнено.

На 25 февруари словашкият разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата на по 27 години, бяха открити застреляни в дома им, припомня ДПА. Куциак разследвал корупционни практики и афери на политическата класа. Той казал, че италиански мафиоти са установили контакти в канцеларията на словашкия премиер и така се сдобиват с поверителна информация.

Убийството предизвика политическа буря в Словакия срещу правителството. През следващите дни са планирани нови протести.

За петък е предвидена среща между президента, премиера и председателя на парламента в опит за намиране на начин за успокояване на ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа