mediapool.bg Ти си това, което четеш

Словашката опозиция внесе вот на недоверие заради убийството на журналист

17:12 | 08 март 2018 | 0 коментара

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на обвиненията, отправени от президента Андрей Киска срещу кабинета, че е пренебрегвал в продължение на години предупрежденията на тайните служби за влиянието на италианската мафия в Словакия.

По-рано тази седмица политически независимият Киска призова за промени в правителството или предсрочни избори. За момента неговото искане не е изпълнено.

На 25 февруари словашкият разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата на по 27 години, бяха открити застреляни в дома им, припомня ДПА. Куциак разследвал корупционни практики и афери на политическата класа. Той казал, че италиански мафиоти са установили контакти в канцеларията на словашкия премиер и така се сдобиват с поверителна информация.

Убийството предизвика политическа буря в Словакия срещу правителството. През следващите дни са планирани нови протести.

За петък е предвидена среща между президента, премиера и председателя на парламента в опит за намиране на начин за успокояване на ситуацията.

Още по темата
Още от Европа