Словашки журналист и приятелката му бяха убити в дома им

Премиерът Роберт Фицо обеща 1 млн. евро за информация за покушението

Словашки журналист и приятелката му бяха убити в дома им
Словашки разследващ журналист и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им в неделя вечерта. Полицията подозира връзка с разследванията на 27-годишния Ян Куциак, които са били концентрирани върху укриването на данъци от местни бизнесмени, съобщава "Вашингтон поуст".
 
Телата на двамата са били открити в къща във Велка Маца, намираща се на 55 км източно от столицата Братислава. Полицията е посетила дома на журналиста след сигнал от разтревожен член на семейството, че няма връзка с двамата младежи.
 
Убийствата вероятно имат връзка с разследванията на Кучяк, казва шефът на полицията Тибор Гашпар.
 
Той съобщи, че репортерът е бил застрелян в гърдите, а неговата приятелка – в главата. Все още не е ясно кога точно са извършени убийствата. По думите му Словакия никога преди не се е сблъсквала с подобна атака срещу журналист.
 
Словашкият премиер Роберт Фицо коментира, че ако тази информация е вярна, това ще е "безпрецендентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия".
 
Той обяви, че правителството ще даде един милион евро за информация, която да помогне за залавяне на убиеца или убийците. Вътрешното министерство откри специална линия за връзка с хора, които биха могли да споделя полезни данни, дори и анонимно.

"Всичко, което ще помогне за залавянето на виновните, е ценно, без значение от мотивите то да бъде разкрито", каза Фицо и призова опозицията да не злоупотребява с трагедията.

За разследването ще бъде създаден специален екип от главната прокуратурата, специалната прокуратурата, вътрешното министерството и контраразузнавателната агенция на Словакия.

След убийството е създадена инициатива във Фейсбук за провеждане на протестно шествие срещу корупцията в обществото. Две други събития са планирани за 26 февруари – запалване на свещ в памет на убития журналист пред офиса на неговата медия, както и на централен площад в Братислава. Подобно събитие е планирано и в Прага.

Журналистът Ян Куциак е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами. 

 
През миналата година Кучяк се е оплакал в полицията заради заплахи, отправени му от бизнесмена Мариан Коцнер. От полицията казват, че ще се разследват всички, чиито интереси са били засегнати от текстовете на журналиста.
 
Тибор Гашпар гарантира, че всички журналисти от Aktualne.sk могат да получат полицейска закрила.
 
В последната си статия Куциак разказва за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това, за да може държавата да му върне 2 млн. евро ДДС, без да има право на това. 
 
Година по-рано друг бизнесмен е заплашвал Куциак заради негов репортаж. Тогава Кучяк се оплакал в полицията, но реакция от разследващите не е имало.
 
Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел.
 

Кучяк работи в "Актуалити" (Aktuality.sk) от 2015 година. Сайтът е дъщерно дружество на германско-швейцарската издателска къща "Ringier Axel Springer".

Макар обстоятелствата около престъплението да не са изяснени, съществува подозрение, че то е "свързано с разследване, с което се е занимавал нашият колега", съобщи издателството и обеща да направи всичко възможно в подкрепа на разследването.

"Ако нападението е било опит за сплашване на "Ringier Axel Springer" – Словакия от разобличаване на нарушения, то ние се възползваме от това като повод да изпълним нашата журналистическа работа още по-добросъвестно и последователно", се казва в изявлението на издателите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа