Словашкият премиер: ЕС се самоубива с имиграционната си политика

Роберт Фицо

Европейският съюз (ЕС) прави ритуално самоубийство с имиграционната си политика, заяви днес министър-председателят на Словакия Роберт Фицо и отправи призив към блока бързо да спре притока на мигранти, съобщи Франс прес.

"Чувствам, че в момента в ЕС си правим ритуално самоубийство, като просто стоим и наблюдаваме", заяви премиерът пред чешкия вестник "Право".

Известният с антиимигрантската си реторика 51-годишен премиер, който е от словашката левица и ще защитава поста си на парламентарните избори на 5 март, допълни, че ЕС трябва първо да спре притока на нелегални мигранти, преди да обсъжда бъдещето си.

Той каза, че Словакия е готова да изпрати 300 полицаи във всеки момент да патрулират външните граници на Шенгенското пространство.

Подобно на съседна Унгария, Словакия внесе жалба в Съда на ЕС срещу квотната система за разпределение на мигранти между страните членки на ЕС. Тази система се оказа пълно фиаско, каза Фицо.

Предвидената квота за Словакия с население 5.4 милиона е близо 2300 души.
"Ако някой ни накара чрез квоти да приемем временно 50 000 души с напълно различни обичаи и религия от нашите - а това в по-голямата си част са млади мъже - не мога да си представя как бихме могли да ги интегрираме. Невъзможно е", заяви Фицо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа