Словашкият премиер “изтълкуван неправилно” за медиците в Либия

Словашкият премиер “изтълкуван неправилно” за медиците в Либия

Словашкият премиер Роберт Фицо отдаде на “неправилно тълкуване в словашките медии” негови думи към либийския лидер Муамар Кадафи, в което осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар са окачествени като “престъпници”.

Словашките медии информираха за интервю на Фицо пред националното радио по повод предадено от него писмо до Кадафи, съдържащо лично послание от словашкия президент. В писмото предмет на обсъждане е както положението на жертвите на заразените с вируса на СПИН, така и каузата на “престъпниците”, изправени пред либийския съд.

Бих се изненадал, ако думите на Роберт Фицо са истина, коментира в петък българският външен министър Ивайло Калфин и припомни, че Словакия, както и останалите страни от ЕС, заема много ясна позиция в подкрепа на българските медицински сестри. Той уточни, че точният текст на казаното от словашкия премиер е поискан по дипломатически път.

В петък следобед правителствената пресслужба съобщи, че Роберт Фицо е телефонирал на българския си колега Сергей Станишев и изразил “искрено съжаление за допуснатото неправилно тълкуване в словашките медии, по информация на либийската агенция ДЖАНА, на думите, които е използвал по повод задържаните в Либия български медицински сестри и палестинския лекар”.

Премиерът на Словакия е обяснил още, че недоразумението е станало заради нееднозначността на използваната от него дума ("páchateľky”) в словашкия език.

Словашкият в. “Сме” също помества обяснението на Фицо, че е казал "престъпници", защото в наказателното право този термин широко се използва за обвиняемите. Вестникът предлага обаче и  коментара на юриста Юрай Колесар от братиславския университет "Ян Коменски", който отхвърля това твърдение на Фицо, като отбелязва, че "престъпник" се използва само за човек, който има доказана вина, предаде БТА.

В разговора със Станишев Фицо е подчертал, че за него като дългогодишен адвокат по наказателни дела, презумпцията за невинност е основен принцип. Той предал, че по време на всички свои срещи в Триполи е настоявал за бърз, справедлив процес и хуманно отношение към осъдените медицински сестри и палестинския лекар. Словашкият премиер е уверил българския си колега в искрената си съпричастност към каузата и е потвърдил, че страната му ще спази ангажимента си по отношение лечението на заразените със СПИН либийски деца.

Президентът Георги Първанов изразява своето удовлетворение от изясняването на случая, включително в телефонен разговор между премиерите на България и на Словакия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Словашкият в. "Хосподаржске новини" припомня, че по-рано либийският премиер Ал Махмуди е оценил високо жеста на словашкия министър-председател за двуседмично лечение на заразените със СПИН либийски деца в словашки болници, предаде БТА. "Високо ценим и уважаваме премиера на Словакия, тъй като е един от малкото представители на ЕС, който вижда случая в две плоскости - съдебна и хуманитарна - и по тази причина си пожелаваме той да действа в името на Либия", заявил Махмуди на пресконференция.

Либийският премиер между другото казал пред журналисти, че българските сестри и палестинския лекар имат възможност да обжалват и да докажат своята невинност, съобщава "Хосподаржске новини".

Словашкият премиер Роберт Фицо, който е на посещение в Либия, похвали Муамар Кадафи за усилията му за насърчаването на мира и за разрешаването на конфликтите в Африка. Словашкият премиер е заявил още, че страната му се интересува от разширяване на възможностите за двустранно сътрудничество с Джамахирията в области, като инвестициите, техническото сътрудничество, както и изпълнението на инфраструктурни и енергийни проекти.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?