Словашкият премиер подава оставка и разменя поста си с министъра на финансите

Игор Матович

Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо снощи, че подава оставка и ще размени поста си с финансовия министър Едуард Хегер, проправяйки път за излизане от правителствената криза, предаде ДПА.

Смяната начело на правителството беше огласена в Братислава след консултации между партийните лидери на три от четирите партии в управляващата коалиция.

Матович отправи предложението си на брифинг, предаван от местни медии. В брифинга участваше и Хегер, който също като премиера е член на партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНО). Матович предложи размяната след среща с ръководителите на влизащите в управляващата коалиция партии "Ние сме семейство" (НСС) и партия "За люди" ("За хората"). Хегер заяви, че е готов да оглави правителството. "Приемам това политическо предизвикателство", заяви той. Според него НСС и "За люди" са съгласни с това решение. Партията "Свобода и солидарност" също приема положително предложението на ОЛаНО и се връща в управляващата коалиция, която беше напуснала.

Хегер обяви преговори с всички коалиционни партньори и каза, че в понеделник ще се срещне със словашката президентка Зузана Чапутова. Според конституцията президентът назначава официално премиера.

Управляващата коалиция изпадна в сериозна криза заради спорове за политиката за справяне с коронавируса и след решение на премиера Матович да купи руската ваксина против коронавируса "Спутник V" без знанието на коалиционните партньори, посочва Ройтерс. Премиерът дори лично посрещна ваксините на летището. В рамките на дни подадоха оставка шестима от 16-те членове на кабинета. Критици на коалицията обаче заявиха, че основният проблем не е ваксината, а "нетърпимият управленски стил" на Матович.

Преди седмица премиерът вече предложи да подаде оставка при определени условия, включително всичките му критици в коалицията да напуснат правителството, припомня ДПА.

Според проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес, над 80 на сто от словаците искат оставката на Матович.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?