Словашкият премиер призова за прекратяване на санкциите на ЕС срещу Русия

Страните от Северна Европа и балтийските републики са против

Словашкият премиер призова за прекратяване на санкциите на ЕС срещу Русия

Словашкият премиер Роберт Фицо отново призова Европейския съюз да прекрати санкциите си срещу Русия с аргумента, че те не са успели да повлияят на решаването на който и да било важен въпрос, предаде Ройтерс.

Фицо отправи своя апел след среща с руския президент Владимир Путин в Москва вчера.

Словашкият премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС, излезе с този призив във Фейсбук преди срещата на външните министри на 28-те следващата седмица, на която Братислава ще е домакин. Други централноевропейски държави също са резервирани към продължаването на санкциите срещу Русия.

ЕС наложи на Русия санкции в енергетиката, отбраната и финансовия сектор, след като тя анексира украинския полуостров Крим през март 2014 г., а през юни ги удължи до края на януари догодина. Други санкции, които са наложени на физически лица, изтичат следващия месец и може да бъдат удължени.

"Лично аз смятам, че е време да погледнем санкциите рационално и да кажем, че те вредят както на ЕС, така и на Русия. Те с нищо не са допринесли за решаването на важните въпроси, на които се очакваше да повлияят. С Владимир Путин се съгласихме, че общата ни цел е да съживим търговския си обмен", казва Фицо в коментар на Фейсбук страницата си заедно със снимка от вчерашната му среща с Путин.

Словакия внася почти всичкия си петрол и природен газ от Русия, както и ядрено гориво за две атомни централи. Тя изнася коли в Русия, но износът ѝ към ЕС е несравнимо по-голям, отбелязва Ройтерс.

Словашкият премиер, който през март бе преизбран за трети мандат, редовно критикува налагането на санкции срещу Русия.

Унгария е на подобна позиция. Проруският чешки президент Милош Земан многократно е призовавал за край на санкциите, а председателят на горната камара на чешкия парламент Милан Щех призова гостувалата вчера в страната германска канцлерка Ангела Меркел да ги прекрати.

Миналата седмица Меркел каза, че няма причина за отменяне на санкциите, тъй като Русия не е изпълнила задълженията си по Минските споразумения за слагане край на конфликта в Източна Украйна, където според Киев и Запада тя въоръжава и подкрепя бунтовниците сепаратисти, отбелязва Ройтерс.

Страните от Северна Европа и балтийските републики са против

Изявлението на Фицо предизвика веднага обратна реакция.

Страните от Северна Европа и балтийските страни не виждат основание за преразглеждане на санкциите срещу Русия, наложени заради намесата ѝ в Украйна, съобщи в петък латвийският външен министър Едгарс Ринкевич след двудневно заседание в Рига на външните министри на страните от Северен съвет и от трите бивши съветски републики на Балтийско море.

"Ние имаме единна позиция. Смятаме, че сега няма основания за преразглеждане на наложените на Русия санкции, преди да бъдат спазени Минските споразумения", каза Ринкевич.

Министърът добави, че той и колегите му вярват в необходимостта да се поддържа диалог с Русия по въпроси, свързани с Украйна и Сирия, както и въобще за сигурността.

В Северния съвет влизат Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, а също Естония, Латвия и Литва, като последните три са със статут на наблюдатели.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?