Словашкият премиер Роберт Фицо е на път да спечели нов мандат с антимигрантска риторика

Роберт Фицо

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е на път да спечели нов мандат на парламентарните избори в събота, с което страната ще запази съюза с антиимигрантски настроените си съседи от ЕС - Унгария на Виктор Орбан и Полша на Ярослав Качински.

Петдесет и една годишният Фицо е социалдемократ, но има сходни виждания с консервативните си колеги, когато става дума за национална гордост, социален консерватизъм и силно противопоставяне на имиграцията, пише в сряда в кореспонденция от Братислава агенция Ройтерс.

Социологически проучвания показват, че партията на Фицо "Смер(Посока) - социална демокрация" ще спечели между 32,5 и 38,4 процента от вота, което е достатъчно да остане на власт с един или два коалиционни партньора.

Мнозина в Брюксел наблюдават внимателно изборите и възгледите на Фицо за миграцията, защото Словакия поема ротационното председателство на ЕС от юли, което ще ѝ даде по-силен глас в обсъжданията на проблемите в ЕС.

Фицо превърна твърдата си позиция срещу политиката на отворени врати на германския канцлер Ангела Меркел в основна тема на изборите. Той може да победи противниците си с около 20 процентни пункта, достатъчно да оглави следващия кабинет.

Свързвайки притока на бежанци в Европа с ноемврийските нападения в Париж и новогодишните посегателства срещу жени в Германия, Фицо каза, че мюсюлманите имигранти не могат да се интегрират.

"Мултикултурализмът е измислица. Щом пуснеш мигранти да влязат, можеш да си имаш такива проблеми", каза той. "Буквално всеки път, когато има терористично нападение, са замесени мюсюлмани".

Фицо вече открито се сблъсква с ЕС, казвайки, че Словакия няма да приеме своята част от 160 000 бежанци, които ЕС реши да разпредели сред 28-те си членки. Той сезира Съда на ЕС против този план.

"Страните от Централна и Източна Европа сега са склонни да нарушат консенсуса в ЕС. Това може да доведе до негативни последици върху процеса за взимане на решения на ниво ЕС", казва пред Ройтерс Отилия Данд, анализатор в базираната в Ню Йорк консултантска фирма "Тенео интелиджънс".

Линията на Фицо, изглежда, се приема добре в предимно католическата страна, която имаше проблеми с интеграцията на ромите, а понякога и напрегнати отношения с живеещите на нейна територия етнически унгарци.

Словакия, страна с 5,4 милиона население и без излаз на море, е встрани от маршрута, по който над един милион души, бягащи от война и бедност, поеха към Германия. Само 330 кандидатстваха за убежище в Словакия. Много словаци никога дори не са срещали мигрант, така че не са имали шанса да съпоставят отразяването на събитията по телевизията и изпращаните политически послания със собствения си опит.

Следваната от Фицо линия е в съзвучие с тази на Орбан, който казва, че потокът от мигранти ще прекрои културната, етническата и религиозната карта на Европа. Качински предупреждава, че бежанците може да внесат болести в Полша и да застрашат католическите порядки в страната.

Антимюсюлманската реторика в Централна Европа не излиза от пределите на региона, макар че някои други споделяни от централноевропейските държави виждания, като по-строг контрол и правоналагане по границите на Шенгенското пространство, получиха по-голям отзвук в борещата се с бежанската криза Европа.

Някои се тревожат, че Фицо може да тръгне по стъпките на Орбан и Качински и да ограничи системите за контрол и баланс на властите. Той е в лоши отношения с критичната преса, води съдебни дела и прие през 2008 г. закон за медиите, който бе критикуван от правозащитни групи.

Но бившият член на комунистическата партия няма дълбоки идеологически корени и не демонстрира копнеж да постави под контрол медиите или да промени конституцията. Той подкрепя политиките в еврозоната и държи отворени вратите за чуждестранни инвеститори.

Миналата седмица каза за Ройтерс, че иска да запази "жизнена демокрация".

"Фицо няма авторитарни наклонности като Орбан. Той управлява сам от четири години и можеше да направи по-лоши неща", каза анализаторът Самюел Ейбрахам, ръководител на Международния институт за либерални изследвания.

Властта на Фицо ще бъде контролирана, защото партията му вероятно ще загуби абсолютното си мнозинство в парламента. Изненадващи успехи на десноцентристките партии може дори да го отстранят от поста, който заема през осем от последните 10 години.

Тим Хотън от Центъра за руски, европейски и евразийски изследвания към Бирмингамския университет каза, че Фицо може да смекчи тона след изборите, за да запази облагите, които зависимата от търговията страна получава от свободното движение в ЕС.

"За страна като Словакия Шенгенското пространство е много важно и е в интерес на Фицо да гарантира, че тя няма да загуби привилегиите си", каза Хотън. "Може да се окаже контрапродуктивно постоянно да бъдеш трън в петата".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?