Словашкият вътрешен министър подава оставка заради убийството на журналист

Премиерът е изправен пред тежки преговори за запазване на правителството

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви в понеделник, че подава оставка.

Калиняк, който е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция - партията "Мост-Хид" ("Мост") - на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, предаде Ройтерс.

"Важно е да бъде запазена стабилността, затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър", обяви той на пресконференция. Калиняк изрази увереност, че този негов "ще допринесе за стабилизирането на ситуацията в Словакия".

"Моята главна цел е да бъде разкрито двойното убийство. Трябва да знаем защо и кой (го е извършил)", каза Калиняк.

Коалиционното правителство в Словакия може да оцелее след оставката на вътрешния министър, отбелязва Франс прес.

Очаква се партия "Мост-Хид", която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в коалицията. По-рано тя постави като условие за това оставката на Калиняк.

В петък 50 000 човека се събраха в столицата Братислава на най-голямата демонстрация в Словакия след падането на комунизма, посочва Ройтерс. Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийството на Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова. Хиляди хора излязоха на подобни протести в други словашки градове.

Убийството на разследващия журналист Ян Куциак, който разследваше случаи на измама, в които са били замесени бизнесмени с политически връзки, подхрани обществения гняв от несекващите твърдения за корупция и тласна правителството към колапс, пише Ройтерс.

Фицо отказваше да отстрани Калиняк, но обезпокоен от евентуално оттегляне на подкрепата на "Мост-Хид", каза миналата седмица, че е готов да предложи решения, за да запази подкрепата ѝ.

Без "Мост-Хид" - центристка партия, представляваща унгарското етническо малцинство в Словакия - премиерът ще трябва да управлява начело на правителство на малцинството, но ще бъде принуден да разчита на подкрепата на крайнодесни депутати - нещо, срещу което някои членове на "Смер" са против. Възможно е да се стигне до предсрочни избори.

Вицепремиерът Петер Пелегрини, който е от партия "Смер", заяви в неделя, че ще бъдат направени някои промени.

"Трябва да направим отстъпки, промени в правителството, това ще удовлетвори нашите коалиционни партньори и ще помогне за стабилизиране на напреженията в обществото", каза той пред обществената телевизия РТВС.

Възможно е оставката на Калиняк да не е достатъчно за "Мост-Хид". Много от депутатите от партията се разгневиха миналата седмица, когато премиерът започна да говори според "Мост-Хид" за "конспиративни теории, които може да застрашат разговорите реконструкция на правителството".

В словесни атаки, напомнящи тези на унгарския му колега Виктор Орбан, словашкият министър-председател обвини чуждестранни сили, че се опитват да дестабилизират Словакия и изрази съмнения за срещите на президента Андрей Киска с финансиста Джордж Сорос в Ню Йорк миналата година.

Критици казват, че Калиняк, който като вътрешен министър отговаря за полицията, не може да гарантира независимо разследване на убийството на Куциак и неговата годеница в края на февруари.

Преди да бъде застрелян, журналистът е разследвал италиански бизнесмени в Словакия, заподозрени във връзки с мафията. Един от италианците, за които Куциак е писал, бил съсобственик на фирми заедно с двама словаци, започнали работа в канцеларията на Фицо.

И двамата подадоха оставка, но отричат да са замесени в убийството. Техните бивши италиански бизнес партньори отхвърлят твърденията, че имали връзки с мафията. Няма повдигнати обвинения за двойното убийство.

Куциак е писал и за разследван за данъчни измами строителен предприемач, който имал бизнес връзки с Калиняк. И двамата отричат да са извършили нещо нередно.

Трипартийната управляваща коалиция на Фицо, която включва още центристката Словашка национална партия, има 78 места в 150-членния парламент.

Ако премиерът успее да запази коалицията, по всяка вероятност той пак ще бъде подложен на изпитание, тъй като опозиционни партии подготвят вот на недоверие. Те се нуждаят от 76 гласа, за да свалят правителството, което означава, че евентуални дезертьори може да струват скъпо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа